Na sjezd KDU-ČSL nepřijedou Klaus, Topolánek ani Paroubek

Praha - Delegáty volebního sjezdu KDU-ČSL v neděli ve Vsetíně neosloví ani prezident Václav Klaus, ani předsedové ČSSD a ODS Jiří Paroubek a Mirek Topolánek. Kongres strany, která se chlubí velkým koaličním potenciálem, se tak netradičně odehraje bez slibů budoucí spolupráce od bývalých vládních partnerů KDU-ČSL. Jediným hostem vsetínského sjezdu bude šéf Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Pavol Hrušovský. Zdravici poslali na východ Moravy i evropští lidovci.

Do Vsetína čelné politiky lidovci pozvali, prezident Klaus ale v sobotu navštíví Vatikán. Lídři ODS a ČSSD zase zřejmě dají přednost horké předvolební kampani do Evropského parlamentu. Neochota navštívit sjezd možná také pramení z napjaté atmosféry uvnitř KDU-ČSL a spekulací o plánovaném odchodu bývalého předsedy Miroslava Kalouska do nového politického subjektu.

Do Vsetína se v sobotu sjede víc než 300 členů KDU-ČSL. Nejvyšší stranickou funkci chce obhájit předseda Jiří Čunek, o post mají zájem další tři kandidáti. Všichni na sjezd jdou se slibem sjednocení KDU-ČSL, které má přivést lidovcům voliče.