Přechody nechť se vrátí zpět, rozhodlo ministerstvo

Praha – Přechody pro chodce, které zrušila pražská Technická správa komunikací, by se měly obnovit. Rozhodlo tak ministerstvo dopravy, které původně chtělo, aby přechody vedoucí přes tramvajovou trať buď zmizely, nebo byly doplněny semafory. V Praze se tak začalo dít v květnu, rušení přechodů ale doprovázela silná kritika. Nyní ministerstvo představilo kompromisní řešení – přechody přes trať bez semaforu se nemusí rušit, ale mají být opatřeny varovnými trojúhelníky s vykřičníky. Zatím ale není jisté, kdy Technická správa komunikací vrátí přechody, které již zrušila, na původní místa. Informoval o tom mluvčí ministerstva Martin Kupka.

Vyhláška žádající zabezpečení nebo zrušení přechodů přes tramvajové tratě začala platit v polovině roku 2006, na její splnění byl rok a půl. Pražská Technická správa komunikací začala rušit přechody na pokyn magistrátu až letos v květnu, různé části města se navíc vyhlášce přizpůsobily jiným způsobem. Například některé přechody v Praze 7 byly zrušeny pouze v části, kde křižovaly koleje, a přes vozovku zůstaly. Podobné řešení zvolila Praha 6, která navíc vybudovala mezi kolejištěm a silnicí úzké „ostrůvky“, kde může chodec vyčkat, než tramvaj přejede, a zároveň ho neohrožují auta.

Ministerstvo se nyní rozhodlo upravit vyhlášku tak, aby „zebru“ na místě tramvajové tratě doplnil nápis Pozor tram s výstražnými trojúhelníky a vykřičníky. „Řešení, které navrhlo ministerstvo dopravy, se setkalo s pozitivním ohlasem,“ řekl náměstek ministra Ivo Vykydal. Rozhodnutí vzešlo ze setkání, kterého se kromě zástupců ministerstva účastnili také lidé z policie, občanských iniciativ a veřejnost.

V budoucnosti by měla být vyhláška upravena výrazněji tak, aby přechody přes kolejiště nepodmiňovaly jen semafory, ale aby se mohly vyskytovat i v jiných případech. Podle Kupky by to mohlo například být ve spojitosti se svislým dopravním značením.

Podle odhadu TSK vede v metropoli celkem 500 přechodů. „Jednotlivé přechody budou individuálně vytipovány,“ řekl ředitel služby dopravní policie Leoš Tržil. Už zrušené přechody se budou obnovovat tak, aby odpovídaly předpisům, řekl vedoucí oddělení silničního úřadu na ministerstvu Miroslav Rajchrt, blíže to ale neupřesnil.

Vydáno pod