Veškeré finance byly řádně schváleny, tvrdí šéf NKÚ Dohnal

Praha - Vzkaz prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala poslancům kontrolního výboru je jasný. Dohnal nebude odstupovat na politický nátlak. Poslanci kontrolního výboru mu hrozí kárnou žalobou za to, že prý nehospodárně utrácel peníze úřadu. Dohnal ale všechna takováto nařčení odmítá a pokud kontrolní výbor podá trestní oznámení, je si jist, že se ukáže, že žádný zákon porušen nebyl. Prostředky na zvelebení úředních prostor byly prý zahrnuty v rozpočtu na rok 2007 a 2008, který měl být komisí podle slov Dohnala dávno schválen.

Veškeré návrhy na vybavení vstupní haly včetně uměleckých děl byly zahrnuty do rozpočtu a schváleny výborem. Mimo jiné mají být ústavní instituce důstojné. Záležitost kolem pořizování druhého bytu byla vedena hospodářskou sekcí kontrolního úřadu, který mě ujišťoval o standardním postupu. Zhruba takto zní reakce šéfa NKÚ Františka Dohnala na snahu sněmovního kontrolního výboru vyvolat kárné řízení ohledně špatného hospodaření. Ve zprávě kontrolního výboru se mimo jiné hovoří o tom, že NKÚ platí Dohnalovi komerční nájem v Praze a tři služební auta.

„Na kontrolu hospodaření a legality existují jasné standardy a jasné kontrolní postupy. Žádný z nich komise nepoužila. Mohu tedy pouze konstatovat, že jde o politické prohlášení,“ uvedl Dohnal v pořadu Události, komentáře. Prostředky na zvelebení úředních prostor byly prý zahrnuty v rozpočtu na rok 2007 a 2008, který měl být komisí podle slov Dohnala dávno schválen.

Předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček však tvrdí, že jeho výbor měl možnost do inkriminovaných údajů nahlédnout až od dubna letošního roku. „Seznámili jsme se s usnesením kolegia, které upozornilo na určité nedostatky. Výbor na základě toho ustanovil trojčlennou kontrolní skupinu, která prokázala, že se tyto domněnky zakládají na pravdě,“ vysvětlil Koníček.

František Dohnal:

„Záležitosti kolem bytu jsem nezařizoval já, ale hospodářská sekce NKÚ. Ptal jsem se, jakým způsobem to bylo řešeno u jiných institucí a ubezpečili mě, že prý to bylo řešeno standardně.“

Největším problémem je podle komory využívání bytu o nájmu 70 tisíc, které jsou čerpány z daní. V zákoně o platu činitelů je nárok prezidenta NKÚ vlastnit pouze 1 byt, proto prý Dohnal jasně porušuje zákon. Kontrolní komise však prozatím počítá pouze s podáním kárného řízení, k žalobě podle Koníčka nepřistoupí. Podle společné dohody má šéf výboru podat návrh do 14 dnů. „Já se hlavně domnívám, že jestli kontrolní výbor zjistil, že jsem porušil zákon, tak jsou dokonce povinni podat žalobu, ale záhy zjistí, že k žádnému porušení zákona nedošlo,“ dodává Dohnal.

„Ředitel se nechová úsporně“

NKÚ, jehož posláním je dohlížet na hospodaření se státními penězi, čelí podezření z nešetrného využívání svého rozpočtu. Kromě Dohnalových požitků zjistili poslanci i jiná pochybení. Například prý úřad stěhuje svá územní pracoviště a přemisťuje je do pronajímaných kanceláří, což nepřináší úspory.

Mladá fronta Dnes přinesla v úterý informaci, že úřad platí drahý byt i viceprezidentu Kalovi, přestože je k dispozici volné úřední bydlení v Praze-Kunraticích, nebo že úřad nakupoval obrazy nebo sochy v řádech milionů korun. Podle zprávy prý také úřad opakovaně upravoval rozsah zakázky tak, aby její hodnota klesla pod dva miliony korun. Tím měl porušit zákon o veřejných zakázkách. Dohnal ale tvrdí, že podle zákona musel vycházet z ceny bez daně z přidané hodnoty a zákon neporušil.

Nejvyšší kontrolní úřad
Zdroj: ČT24