Teploty klesly o deset stupňů, na horách padal sníh

Praha / Špindlerův Mlýn - Za poslední dva dny se počasí rapidně změnilo. Ještě ve středu počasí připomínalo začátek léta, během čtvrtka se však prudce ochladilo a nechyběly ani prudké deště a bouřky. Dnes klesly teploty na většině území až k hodnotám kolem 10-12 °C a na hřebech hor začal dokonce padat sníh. Na hřebenech Krkonoš napadlo v noci na dnešek kolem pěti centimetrů sněhu, stejně tak padaly sněhové vločky i v Jeseníkách na Pradědu.

Ranní teploty se na horách pohybovaly těsně pod bodem mrazu, například na Sněžce byly minus dva stupně Celsia. „Sněžilo celou noc. Je zde bílo,“ potvrdila zaměstnankyně bistra na Sněžce Zuzana Šepsová. Horní úsek lanovky na Sněžku je tak kvůli silnému větru mimo provoz. Příchod studené fronty a sněžení překvapily i turisty. „Naši hosté, hlavně ti z Nizozemska, z toho byli dost v šoku. Vůbec s tím nepočítali,“ řekla pracovnice hřebenové Luční boudy.

Podle horské služby však není sněžení v Krkonoších na konci května nic neobvyklého. Lidé musejí být na změny počasí připraveni. Včetně toho, že budou mít teplé oblečení.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Také vrcholky Jeseníků znovu pokryl sníh. Na Pradědu a Ovčárně do rána napadlo více než deset centimetrů. Také zde turisty sněhová vánice v závěru května překvapila. Pracovníci horské služby ale potvrdili, že se sníh na hřebenech hor i v této roční době už v minulosti objevil. Podle meteorologů tady však dlouho nevydrží - roztát by měl už během víkendu.

Víkend mnoho sluníčka nepřinese

Ani v sobotu a v neděli se počasí příliš nezlepší. Podle meteorologů bude totiž i nadcházející víkend ve znamení zatažené oblohy a deštivého počasí. Teploty pak nepřekročí dvacet stupňů Celsia. Podobně bude vypadat i příští týden, nad střední Evropou se bude ve vyšších vrstvách atmosféry udržovat tlaková níže, se kterou je spojen studený vzduch.

Meteorologové zároveň varují, že s prudkými dešti mohou místy stoupnout hladiny potoků a řek. Rozhodli se proto vyhlásit povodňovou bdělost pro Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.