Liberecký DP ukončil arbitráže s černými pasažéry

Liberec – Dopravní podnik města Liberce po několika měsících končí s arbitrážemi, pomocí kterých začal jako první dopravce v Česku řešit problém černých pasažérů. Arbitři podle dopravního podniku většinu případů nevyřešili a navíc zdražili své služby. Na začátku roku přitom dopravce tvrdil, že rozhodčí řízení neboli arbitráž je rychlejší a efektivnější než dosavadní způsob vymáhání pokut. Podle některých odborníků byly ovšem arbitráže nezákonné.

Kritika ze strany Sdružení rozhodců se týkala faktu, že Dopravní podnik města Liberce nepředkládal k arbitrážnímu řízení písemný souhlas obou stran, jak prý ze zákona musí. Podle právníků společnosti ale bylo vše v souladu se zákonem.

Ukončení rozhodčích řízení s černými pasažéry ovšem dopravní podnik odmítá spojovat s tímto sporem. Firma Arbitrážní institut totiž údajně nesplnila očekávání. „Většinu se jim nepodařilo dotáhnout, potom i zvýšili finanční požadavky,“ uvedl ředitel dopravního podniku Jiří Veselka.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vloni chytili revizoři v Liberci přes 15 tisíc cestujících bez jízdenky. Černí pasažéři dluží dopravnímu podniku na pokutách zhruba šest milionů korun. Podle odhadů přichází firma kvůli černým jízdám na tržbách o 15 až 20 milionů korun ročně.

Pokuta za jízdu na černo je v Liberci stanovena na 600 korun, pokud přistižený zaplatí na místě. Při lhůtě dalších pěti dnů se pak pokuta zvyšuje na tisíc korun.