Pokud ČSSD vyhraje volby, zablokuje výstavbu radaru v Česku

Praha - Sociální demokraté pokračují v boji proti americkému radaru, po setkání se zástupci iniciativy Ne základnám chtějí vydat deset tisíc brožurek volebního manifestu proti radaru. Do svého volebního programu pak doplní závazek, že když se stane vládní stranou, tak neumožní výstavbu radaru v Česku. ČSSD také podpoří kroky iniciativy Ne základnám, které podnikne před volbami proti stavbě americké základny.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil Nez základnám za jednoho z nejvýznamnějších společenských partnerů sociální demokracie. „Budeme vést trvalý dialog až do naplnění našeho společného cíle, a tím je odpískání tohoto projektu na území České republiky,“ zdůraznil Paroubek.   

Zástupci hnutí Ne základnám, které vzniklo v roce 2006, uvedli, že budou ve svých akcích proti radaru pokračovat. Podle svého mluvčího Jana Májíčka vyvíjejí iniciativu na internetu v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, které začnou tento pátek, a budou v akcích pokračovat i před mimořádnými volbami do Poslanecké sněmovny, které se mají konat letos v říjnu.    

Smlouvy o stavbě amerického radaru, která se plánovala asi 60 kilometrů jižně od Prahy ve vojenském prostoru v Brdech, český parlament zatím neratifikoval. Po změně americké administrativy intenzivní přípravy budování radarové základny v Česku a protiraketové v Polsku ochladly. Objevují se i náznaky, že by mohly USA od jejich stavby upustit.