Ředitelům škol se nelíbí, že musí letos podat daňové přiznání

Praha - Letos musí ředitelé základních i středních škol vyplnit do konce června majetkové přiznání. Ukládá jim to novela zákona o střetu zájmů. Ředitelé změnu, se kterou ale nesouhlasí ani ministerstvo školství, nevítají. Už tak jsou totiž zavaleni papíry a navíc, jak sami říkají, žádný český ředitel díky své práci nezbohatl.

Povinnost odevzdat majetkové přiznání kritizuje i novopečená ministryně školství Miroslava Kopicová. „Při platech, které ředitelé mají, je téměř provokace, chtít po nich, aby dávali majetková přiznání, vždyť oni jsou pod neustálou kontrolou,“ říká. Ředitelé musí majetek přiznat kvůli poslancům z ústavněprávního výboru, kteří to prosadili do novely zákona o střetu zájmů. Šéf výboru Marek Benda (ODS) se netají tím, že zákonodárci věděli, že se povinnost bude týkat státní správy - tedy nejen ředitelů školy, ale i třeba galerií nebo muzeí. „Podle mého názoru to byla nedomyšlenost, protože ředitelé škol by do tohoto režimu v žádném případě spadat neměli,“ kritizuje novinku předseda poslaneckého školského výboru Walter Bartoš (ODS). Pokud ředitelé přiznání nepředloží, anebo ho vyplní špatně, hrozí jim pokuta až padesát tisíc korun.

Povinnost podávat majetková přiznání i pro ředitele škol sněmovna prosadila loni na jaře přes nesouhlas Senátu a prezidenta. Majetková přiznání musejí kromě ústavních činitelů a řídících pracovníků státních nebo obcemi zřízených institucí předkládat také šéfové ústředních státních orgánů, ředitelé tajných služeb a členové statutárních, řídicích, dozorčích a kontrolních orgánů. Již loni byli povinnosti zbaveni soudci a státní zástupci, přibyla naopak některým policistům.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)
Základní škola
Zdroj: ČT24
Vydáno pod