ODS zvažuje provokaci doprovázenou zraněním člověka, tvrdí Paroubek

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes na stranickém serveru obvinil ODS, že zvažuje v závěru volební kampaně na mítinku jeho strany provokační akci, při které má být zraněn mladý člověk. ČSSD volá po ochraně svých volebních akcí, protože očekává stupňování provokací, kdy by mohli útočníci použít místo vajíček dlažební kostky, napsal. Předseda ODS Mirek Topolánek obvinění odmítl jako nepodložené. Paroubek podle něho přestává vnímat realitu a dopouští se neodpovědných a lživých manipulací.

„Mirek Topolánek a Ivan Langer se určitě nevzdávají,“ uvedl Paroubek v emocionálním příspěvku. Provokace by měla podle šéfa ČSSD obrátit veřejné mínění proti sociální demokracii. „Nic takového se neděje,“ napsal Topolánek ve svém stanovisku. „Je to právě Jiří Paroubek, který i tímto dnešním prohlášením znovu poškodil politickou kulturu v zemi. Právě křivé a účelové obvinění protivníka je v příkrém rozporu s principy demokracie a demokratického boje,“ uvedl šéf ODS.

Paroubek obvinil i policii, která je podle něj stále ještě pod vlivem exministra vnitra za ODS Ivana Langera. Zasahuje prý proti antifašistům protestujícím proti krajně pravicové Dělnické straně, ale nechává naopak „vrhat tisíce vajec“ na politické představitele ČSSD a napadat sedící babičky na mítincích. Podle Paroubka není náhodou, že Topolánek a Langer údajně hájí tezi, že si útoky „zfanatizované mládeže“ proti sobě sociální demokraté sami zorganizovali. „Nemylme se. To není hloupost a nahodilost. Stejně tak není hloupostí a nahodilostí již zmíněná činnost - nečinnost a švejkování policie,“ uvedl Paroubek.

Policie přinesla zprávu, že dnes v podvečer neznámý útočník napadl starostku obce Moravany na Brněnsku. Napadená žena, která po incidentu skončila v nemocnici, je členkou sociální demokracie a podle informovaných policejních zdrojů stojí za útokem odpůrce ČSSD. Zatím neznámý pachatel, kterého ani starostka nepoznala, se do domu vloudil pod záminkou doručení obchodní zásilky. Do Fakultní nemocnice U Svaté Anny byl  převezen i starostčin zeť. „Útok směřoval na hlavu. Utržili lehká poranění v obličeji. Muž nám také sdělil, že byl zraněn na hrudníku,“ uvedla k zásahu mluvčí záchranné služby Barbora Zuchová.  

Paroubek i Topolánek dnes jednali u Fischera 

Oba lídři nejsilnějších politických stran dokázali vzájemné výhrady při dnešní schůzce alespoň formálně skrýt. Jejich hostitelem a třetím diskutérem byl totiž premiér Jan Fischer, který si oba předsedy pozval na pracovní snídani, kde se všichni tři zabývali nedělním hlasováním o důvěře vládě i otázkami státního rozpočtu. Sociální demokraté mají stále výhrady k podobě programového prohlášení úřednické vlády Jana Fischera, předseda ČSSD však předpokládá, že v neděli všichni poslanci jeho strany kabinetu důvěru vysloví.

„Pan premiér schůzku inicioval a byl s jejími závěry spokojen,“ poznamenal Fischerův mluvčí Roman Prorok. Vláda s žádostí o důvěru předstoupí před Poslaneckou sněmovnu v neděli odpoledne. Předseda občanských demokratů sdělil, že dalším z témat byly „specifické personální otázky“. „Z podobných schůzek zásadně neposkytuji žádné detailní informace,“ doplnil Topolánek s tím, že o důvěře vládě budou rozhodovat poslanci, nikoliv straničtí funkcionáři.

Vydáno pod