Slaný chce vybudovat obchvat místní části Želevčice

Slaný – Nová silnice by měla podle představ slánské radnice vést kolem místní části Želevčice. Její obyvatele výrazně zatěžuje doprava mířící do výrobního závodu firmy Linet. Obchvat by měl stát dvanáct až patnáct milionů korun, město na jeho stavbu chce získat příspěvek z regionálního operačního programu. Pokrýt by měla 65 procent nákladů. Pokud Slaný s žádostí uspěje, nebrání podle starosty Iva Rubíka nic tomu, aby nová silnice vznikla již v roce 2010. Radnice již připravuje výkup pozemků, do kterých investuje 2,3 milionu korun.

Obyvatelům Želevčic kolem domů projíždějí kamiony i osobní auta zaměstnanců Linetu. Obchvat by je navedl přímo k areálu firmy, zároveň by vznikla i nová zastávka autobusu. Výrobce zdravotních lůžek se podle Rubíka na projektu podílí a podle dohody zaplatí půl milionu korun potřebných na zpracování projektové dokumentace.

Bude-li projekt pokračovat výkupem pozemků a zahájením samotné stavby, se ukáže po 15. červnu. Pokud totiž město nedostane peníze z regionálního operačního programu, nebude v přípravách pokračovat. „Finanční naplnění smlouvy o smlouvě budoucí se uskuteční jen v případě, že město dotaci získá. Když ji nezískáme, tak pozemky ani neodkoupíme,“ uvedl starosta Rubík. Vzhledem k tomu, že projektovou dokumentaci platí Linet, tak město podle starosty nic neriskuje. Jediné, o co by přišlo, je práce projektového manažera, dodal.

Želevčice se rozprostírají zhruba dva kilometry severovýchodně od Slaného. Výrobní provozy firmy Linet jsou v obci dominantní, určují její ráz. Ročně se v Želevčicích vyrobí přes 33 tisíc lůžek, dále pak široký sortiment matrací, pacientských stolků a zdravotnického nábytku.