Brněnský babybox zachránil novorozenou holčičku

Brno - Do babyboxu brněnské Nemocnice Milosrdných bratří někdo odložil novorozenou holčičku. Podle primářky novorozeneckého oddělení Ludmily Brázdové váží téměř tři kilogramy, je zdravá a dostala jméno Natálka. Přesný čas odložení dítěte nebude nemocnice zveřejňovat. Jakmile to bude možné, půjde podle Brázdové holčička do nové rodiny. Podle mluvčího nemocnice Pavla Gejdoše je Natálka třetím dítětem nalezeným v tomto babyboxu.

V červnu 2006 přinesla neznámá žena ke schránce brněnského babyboxu holčičku, v poslední chvíli ji předala úřednici v kanceláři vedle babyboxu a utekla. Dívka získala jméno Liduška. Osmiměsíčního chlapce vyzvedli z babyboxu v dubnu 2007.

Zařízení je v provozu od listopadu 2005. V celém Česku je to již 19. dítě, uvedl Ludvík Hess z občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim. Babybox Nemocnice Milosrdných bratří je vedle vchodu do budovy v Polní ulici. Schránka je neustále vytápěná na 37 stupňů Celsia. Po jejím uzavření se spustí zvuková signalizace na novorozeneckém oddělení, jehož personál novorozence neprodleně vyzvedne druhými dvířky zevnitř budovy.

Výroba a instalace jednoho boxu stojí čtvrt milionu korun

V Česku je nyní celkem 25 babyboxů. „Schránka rozhodně nezvýší počet odložených dětí. Představuje jednu z možností, jak pomoci ženám v krajní životní situaci bez poškození zdraví či dokonce úmrtí dítěte,“ uvedl Gejdoš. Hess si přeje, aby v Česku bylo celkem 70 babyboxů: „To číslo by mělo odpovídat počtu okresů. Není ale jednoduché říct, kdy se toho podaří dosáhnout a zda tomu tak vůbec bude. Vše záleží na penězích.“ Výroba a instalace jednoho boxu stojí asi čtvrt milionu korun. Velkou část nákladů většinou platí sponzoři.

Baby box
Zdroj: ČT24