Bursík končí v čele zelených - zatím ho nahradí Liška

Praha - Martin Bursík v pondělí rezignoval na funkci předsedy Strany zelených. Po debaklu ve volbách do Evropského parlamentu byl vedením strany pověřen dosavadní místopředseda zelených Ondřej Liška. Ten také zřejmě povede zelené do předčasných voleb na podzim. Na tiskové konferenci Bursíkovi jménem předsednictva emotivně poděkoval za všechno, čeho strana pod jeho vedením dosáhla.

Podle Lišky a Bursíka nelze očekávat, že by strana svolala ještě do října sjezd, který by vybral nové stranické vedení. Současnou situací by se v nejbližší době měla zabývat republiková rada, uvedl Liška. Bursík chce stranu i nadále podporovat a pomáhat jí svými zkušenostmi. O tom, že by v budoucnu znovu kandidoval na jejího předsedu, prý zatím neuvažuje. „Není to tak, že bych utíkal z politiky nebo že bych utíkal ze zodpovědnosti, ale bezpochyby ten čas je zralý na to, abych ustoupil stranou, abych dal možnost tomu, aby stranu do parlamentních voleb vedl někdo jiný,“ podotkl Bursík.

Bursík: Předseda strany nese primární odpovědnost za výsledky politické strany

Jak uvedl Liška, který byl také hostem pořadu ČT Události, komentáře, k rozhodnutí o odchodu z postu předsedy dospěl sám Bursík: „Dnes přišel na jednání předsednictva strany se svojí rezignací. Po několikahodinovém jednání a pod tíhou argumentů nakonec předsednictvo vzalo tuto rezignaci na vědomí.“ Předsednictvo vzalo na vědomí jeho rezignaci a vedením strany pověřilo 1. místopředsedu Ondřeje Lišku. „Předseda strany nese primární odpovědnost za výsledky politické strany,“ vysvětloval Bursík.

Eurovolby skončily pro Stranu zelených těžkou porážkou, strana získala jen zhruba dvě procenta hlasů. O tom, že odejde z vedoucí funkce, uvažoval Bursík už během postupného zveřejňování předběžných výsledků voleb. „Poradím se s vedením strany, dám si svůj čas. Nemá cenu dělat rychlé kroky, já to ale dělám kvůli ideálům, a ne kvůli funkci,“ uvedl Bursík v průběhu nedělní noci.  

Podle Lišky se Bursíkovo další působení ve straně nedá redukovat na prosté členství: „Martin Bursík je naprosto zásadní a klíčová postava české polistopadové politiky a osobnost, která vnesla do politiky environmentální rozměr.“ Liška uvedl, že otázka jeho přesné role ve straně a zda bude Bursík kandidovat v podzimních volbách zůstává otevřenou záležitostí.

„Když se podíváme na elitu Strany zelených, tak příliš mnoho výrazných osobností a zároveň politicky zkušených osobností v té straně není. Všechno se doposud soustředilo kolem Martina Bursíka, který z těch všech lidí ve vedení disponoval největšími politickými zkušenostmi,“ podotkl Petr Just, politolog z Metropolitní univerzity v Praze.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24