Občanský zákoník zamíří do sněmovny zřejmě až po volbách

Praha - Poslanecká sněmovna nebude rozhodovat o novém občanském zákoníku. Jeho stažení požadovala ČSSD a překvapivě s ním souhlasil i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který zákon původně předkládal. Pospíšil se obával, že by před volbami poslanci návrh zamítli, nebo výrazně pozměnili. Proto nyní o něm chce vést věcnou debatu s tím, že se zákon může do sněmovny vrátit po volbách.

„Bylo zjevné, že zde není politická vůle začít projednávat občanský zákoník v prvním čtení,“ vysvětluje Pospíšil. „Nechtěl jsem, aby tak zásadní dílo bylo předmětem předvolební rétoriky,“ dodal. Svůj postoj hlasovat pro vyřazení prý Pospíšil projednal s hlavním autorem kodexu profesorem Karlem Eliášem i ministerstvem spravedlnosti. V létě by chtěl bývalý ministr uspořádat odborný seminář o kodexu buď na ústavně-právním výboru nebo v Senátu.

Občanský zákoník je gigant mezi zákony

Nový občanský zákoník má nahradit ten stávající z roku 1964 a exministr o něm hovoří jako o historickém počinu, tým odborníků na něm pracoval osm let. Jde o nejobsáhlejší soubornou normu od listopadu roku 1989. Kodex upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Návrh zákoníku zahrnuje i právní předpisy, které teď existují samostatně - například zákon o rodině, zákon o pojistné smlouvě či zákon o nadacích. Jeho součástí je také celá část obchodního zákoníku, jež pojednává o závazcích.

Pokud by nový občanský zákoník začal platit ve stávající podobě, výrazně by změnil také například dědické právo, které si vysloužilo i nejvíce pochvaly.  Zůstavitel by si nově mohl určit, za jakých podmínek se dědic může ujmout majetku. „Zůstavitel bude mít širší oprávnění, bude moci zavazovat dědice k určitým úkonům,“ upřesňuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Zákoník nově definuje i manželství 

Mezi novinky patří například i možnost osvojit si zletilou osobu. Nově také nebude nutné uzavírat písemně některé druhy smluv a podrobněji jsou upraveny i sousedské vztahy nebo domácí násilí.

Zákoník také nově definuje manželství. Podle současného zákona je to svazek dvou lidí k vytvoření rodiny a výchově dětí. Nová právní úprava ale podobný účel nevymezuje. Mluví jen o svazku muže a ženy. Proti tomu mají výhrady hlavně křesťanští demokraté. „Pokud chybí účel čehokoliv, tak je popřena podstata a smysl manželství a rodiny, kterou je výchova dětí a mezigenerační solidarita,“ připomíná předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.