Česko-slovenská battlegroup je připravená k akci

Praha - Celkem 2 600 vojáků z České republiky a Slovenska je připraveno ve druhé polovině letošního roku působit ve prospěch Evropské unie v rámci společného bojového uskupení. První vojáci by na místě zásahu vzdáleném od Bruselu až 6 000 kilometrů měli být schopni práce už deset dní po vydání rozkazu, vysvětlil dnes náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Bojové uskupení zvané battlegroup dnes dosáhlo plných operačních schopností. Souběžně s česko-slovenskou battlegroup bude ve prospěch EU působit i druhé podobné uskupení tvořené vojáky z Belgie a Švédska.

Bojové uskupení EU, které vzniká od konce roku 2004,  zatím nikdy v historii zasahovat nemuselo. Na výcvik aktuální formace jde půl miliardy korun. To česko-slovenské počítá s případným nasazením přibližně 1 600 či 1 800 vojáků. Přesnou podobu zasahujících jednotek by určila až konkrétní mise, na jejímž zadání by se museli shodnout politici Evropské unie. „Pro případ nasazení máme nasmlouvanou leteckou i námořní dopravu,“ poznamenal dnes Picek.

Jádrem české části bojového uskupení budou výsadkáři ze 43. mechanizovaného praporu z Chrudimi, Slováci přispějí přibližně 400 vojáky mechanizované roty. Velitelství bude mít společná jednotka v německé Postupimi, kde budou kromě českých a slovenských vojáků pracovat i důstojníci z dalších zemí EU. V Evropě je celkem pět velitelství, odkud jsou bojová uskupení řízena. „Česká republika nemá ty prostředky, které jsou v Postupimi k dispozici,“ podotkl dnes operační velitel bojového uskupení Hynek Blaško.

Battlegroup je připravena na akci (zdroj: ČT24)

Nasazení vojáci budou v pohotovosti do konce tohoto roku. „Působí a pracují ve svých posádkách, na svých útvarech. Běží normální řádný výcvik podle plánu,“ dodal Picek, který dnes za přípravu bojové skupiny odměnil i armádní velitele.

Vlastimil Picek
Zdroj: ČT24