Antimonopolní úřad prověřuje nákup sypačů pro Vysočinu

Jihlava - Úřad na ochranu hospodářské soutěže prověřuje výběrové řízení na nákup 28 nových sypačů pro kraj Vysočina. Někteří výrobci aut a technici se totiž domnívají, že výběrové řízení na nákup v hodnotě 150 milionů korun mohlo být zmanipulováno tak, aby uspěl předem vybraný dodavatel. Zastaralé a poruchové sypače je přitom před zimou nutné vyměnit.

Tendr se nelíbil jak zástupcům automobilky MAN, která podala návrh na přezkum k Antimonopolnímu úřadu, tak zástupcům Tatry: „Ačkoli jsme byli ubezpečováni vedením kraje, že tendr bude co nejotevřenější, tak naopak ty podmínky byly velmi diskriminační,“ domnívá se obchodní ředitel Tatry Jiří Polman. Podle něj prý Tatra předložila nabídku, která byla až o 30 milionů výhodnější.

Zakázku nakonec získala Praga Export, její majitel zase tvrdí, že byly všechny předchozí tendry na Vysočině naopak zmanipulované ve prospěch Tatry. „Byl předepsaný vzduchem chlazený motor a vozidla se vzduchem chlazeným motorem vyrábí pouze Tatra,“ vysvětluje Petr Ptáček z Praga Exportu. S tím souhlasí i ředitel krajských silničářů, který nechává celou záležitost prošetřit policií.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)


Náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) tvrdí, že ÚOHS neshledal žádný problém a že je vše podle zákona. To ale není pravda, úřad ukončí šetření zřejmě až za tři týdny. Technici se navíc loni ve všech pěti okresech shodli, které vybavení bude nejlepší, jenže v tomto roce zůstaly jejich prosby nevyslyšeny. „Ten průběh byl odebrán technikům Správy silnic z výběrového řízení a angažoval se do toho kraj,“ popisuje zákulisí tendru bývalý vedoucí techniky silničářů Vladimír Prokeš. Náměstek hejtmana nicméně tvrdí, že smlouvě nic nestojí v cestě a podepsaná má být 4. srpna.