Ředitel rozvědky odmítl podíl na kauze Toskánsko

Praha - Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚSZI) Ivo Schwarz odmítl spekulace o tom, že jeho úřad či lidé jsou zapleteni do kauzy Toskánsko. Pokud by se přeci jen něco takového prokázalo, je Schwarz připraven rezignovat. Už o tom informoval ministra vnitra Martina Pecinu. V rozhovoru pro sobotní Právo totiž předseda ODS Mirek Topolánek prohlásil, že se na této kauze podíleli aktivní rozvědčíci, kteří stále pracují pro bývalého šéfa tohoto úřadu Karla Randáka. Podle Topolánka měli tito rozvědčíci pomoci Randákovi získat fotografie z Topolánkovy dovolené v Toskánsku, které ho zachycovaly mimo jiné s lobbisty, byznysmeny a dalšími politiky. Médiím dal inkriminované fotografie právě Randák.

„Rozhodně odmítám spekulace o jakémkoliv propojení úřadu jako takového i jeho příslušníků s kauzou Toskánsko. V případě, že by se prokázala účast úřadu nebo kteréhokoliv z příslušníků, jsem z toho připraven odvodit osobní zodpovědnost a dát svoji funkci k dispozici,“ prohlásil Schwarz s tím, že neví, jak se Topolánek k těmto informacím dostal. Pokud má někdo důkazy o tom, že úřad pochybil, ať je předá policii, vyzval Schwarz.

Schwarz řekl, že k dnešnímu prohlášení ho vedl systém trojí kontroly. Jedna je v rámci úřadu, navíc byl zřízen kontrolní tým k této věci a ani informace od bezpečnostních služeb nebo policie nenasvědčují tomu, že by se úřad nějakým způsobem na pořízení fotografií podílel. Vyloučit ale nemůže, že by to někdo udělal ve svém volnu, stejně tak, že mohlo jít o bývalé pracovníky rozvědky. „Nemám pravomoc bývalé pracovníky kontrolovat,“ řekl šéf rozvědky. „Spekulace o tom, kdo je příslušník či není jsou často jen mediální,“ podotkl.

Toskánsko nebylo v hledáčku rozvědky

Podle ředitel ÚSZI se rozvědka o Toskánsko jako lokalitu nezajímala, protože tam neběžela žádná kauza. V Itálii sice nekteří agenti byli, nejblíže Topolánkovi - 150 kilometrů - byl tiskový mluvčí úřadu Bohumil Šrajer, který trávil na jihu dovolenou. Možnou spekulaci o tom, že fotky mohl pořídit právě někdo z agentů při své dovolené, Schwarz zamítl, protože všichni musí hlásit, kam odjíždějí a věrohodně doložit vše, co dělají mimo pracovní činnost. Svým lidem prý věří.

Schwarz připomněl, že dosud měl pouze jedinou tiskovou konferenci, a to v létě před dvěma lety, kdy byl uváděn do funkce. Tehdy prohlásil, že v médiích vystupovat nebude, nicméně teď je prý situace vážná.

Topolánkovo prohlášení odmítl také v nedělních Otázkách ministr vnitra Martin Pecina, který řekl, že tomu nevěří. Pecina vše považuje za součást předvolební kampaně.

Problém rozvědky? Chybějící parlamentní kontrola

Podle Andora Šándora, bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby ČR, je hlavním problémem nedostatečná kontrola ÚSZI ze strany parlamentu. „Rozvědka nemá dvacet let po sametové revoluci žádnou parlamentní kontrolu,“ upozornil Šándor. "Bývalý premiér řekne, že má důkaz (o aktivní účasti rozvědčíků na pořízení fotografií – pozn. red.), ale víc o něm mluvit nemůže, protože to je tajné. Kdyby tady byla skutečná parlamentní kontrola, které by bývalý premiér svěřil své informace a důkazy, a ta je prošetřila, pak by mohla občanům říct, zda se příslušníci rozvědky se na celé kauze podíleli, nebo nepodíleli," řekl v Událostech, komentářích Šándor.

Aféru Toskánsko rozpoutaly fotografie zachycující šéfa ODS v Itálii v luxusní vile a na jachtě společně s lobbisty a podnikateli, včetně šéfa ČEZu Martina Romana. To vyvolalo spekulace o tom, zda si Topolánek platil dovolenou sám. ODS dosud zveřejnila nájemní smlouvu k domu, kde Topolánek bydlel, podepsanou jeho přítelem Markem Dalíkem, účet za pronájem auta a fakturu za návrat Topolánka do ČR. Do kritiky Topolánka se pustila ČSSD i někteří lidé z ODS. Fotografie dal MF Dnes bývalý šéf rozvědky Randák, později ale tvrdil, že snímky od něj chtěl samotný redaktor. Randák z čela rozvědky odešel na jaře před třemi lety, oficiálně kvůli reorganizaci a snížení počtu tajných služeb. Už tehdy se spekulovalo o jeho blízkém vztahu k ČSSD, která proti jeho propuštění protestovala.

Jachty, na nichž se plavil Topolánek
Zdroj: ČT24/iDNES