O audit NKÚ se uchází sedm zájemců

Praha - O zakázku na kontrolu hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterou vyhlásila Poslanecká sněmovna, se uchází sedm zájemců. Prezident úřadu František Dohnal čelí obvinění svých podřízených z toho, že plýtvá státními penězi, a to za luxusní byt, služební mercedesy nebo drahá umělecká díla. Audit má během 4 měsíců prověřit hospodaření úřadu za poslední 4 roky. Společnou nabídku podala Fakulta národohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze s firmou Nexia Prague. O zakázku se ucházejí i firmy KPMG Česká republika, Top Auditing, BDO Prima CA, Appraisal services - Znalecký ústav a brněnská firma FIZA.

Komise dnes nabídky nehodnotila, pouze zjišťovala, zda splňují všechny formální náležitosti. „Komise za účasti tří uchazečů otevřela všechny obálky a konstatovala, že všichni uchazeči splňují podmínky a postupují,“ uvedla Ljuba Čechová z kanceláře sněmovny. Ta nyní jmenuje hodnotící komisi z nezávislých odborníků, která by se měla sejít v příštím týdnu a nabídky posoudit. Mezi kritérii bude nabízená cena, ale i odborná způsobilost uchazečů a jejich zkušenosti s obdobnými zakázkami. Výslednou zprávu obdrží až nová dolní komora vzešlá z říjnových předčasných voleb.

Vítěze soutěže by měla komise vybrat ještě příští týden. „Předpokládám, že ten hned nastoupí, protože má čtyři měsíce od 1. září do 31. prosince na prověření hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu,“ řekl předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Jména zájemců o audit NKÚ budou známa dnes (zdroj: ČT24)

Vítěz soutěže by měl do konce roku zkontrolovat hospodaření úřadu od roku 2005 do roku 2008 včetně a u vybraných operací až do června 2009. Prověřovat bude například to, zda hospodaření NKÚ bylo v souladu s plánovanými záměry a zda bylo efektivní. Audit by se měl zaměřit i na odhalení účetních nedostatků, podvodů, zpronevěr či případného střetu zájmů. Posoudit má také dodržování fiskálních pravidel, nakládání s veřejnými prostředky v rozpočtu a efektivitu správy majetku úřadu.

Dohnal čelí trestnímu oznámení, čeká ho i kárné řízení

Sněmovní kontrolní výbor se začal údajnými chybami v hospodaření zabývat letos na jaře. Příčinou bylo usnesení vrcholného orgánu úřadu, kolegia, které na nesrovnalosti upozornilo. Vadilo mu například, že Dohnal obývá dva byty, které mu úřad platí, ale nárok má pouze na jeden. Kolegiu se také nelíbilo, že úřad stěhuje svá pracoviště do pronajatých soukromých prostor a platí za to víc peněz. 

František Dohnal:

„Co se týče mé rezignace, mám pocit, že celá záležitost je vyvolána proto, aby ve vedení NKÚ stanul někdo, kdo bude lépe vyhovovat jakýmsi zadáním.“


Dohnal také čelí trestnímu oznámení za porušování povinností při správě
cizího majetku. Veškerá obvinění ale odmítá a z bytu se chce vystěhovat.
Sám podal trestní oznámení na některé poslance z kontrolního výboru, kteří se podle něj dopustili pomluvy tím, že ho lživě obvinili ze špatného hospodaření. Policie ale oznámení odložila. Dohnala také čeká kárné řízení. Začít by mělo v polovině září. Kárný senát může navrhnout jeho odvolání. Posvětit by ho poté musela sněmovna a pak i prezident Václav Klaus.

Tento rozlehlý byt na pražských Vinohradech obývá šéf NKÚ František Dohnal.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod