Česká diplomacie zavře až desítku svých zastupitelských úřadů

Praha - Ministerstvo zahraničních věcí zřejmě brzy uzavře pět až deset svých velvyslanectví nebo generálních konzulátů. V Otázkách Václava Moravce vysílaných z Afghánistánu to dnes prohlásil ministr zahraničí Jan Kohout. Opatření zdůvodnil hospodářskou krizí, neupřesnil ale, kterých zemí se bude týkat. Bude to prý tam, kde čeští diplomaté v současnosti „nevidí velkou přidanou hodnotu“. Záležet podle něj bude také na podobě rozpočtu na příští rok.

Ministerstvo zahraničí rozhodlo o zrušení některých českých zastupitelských úřadů už v minulých letech. Jednalo se o tři velvyslanectví a čtyři generální konzuláty. Podle dřívějších informací to byly například mise v Uruguayi, Singapuru a konzuláty v Bonnu, jihoafrickém Kapském Městě, Katovicích v Polsku a italském Miláně. Podle bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se tím ušetřilo kolem 120 milionů korun.

Česká diplomacie už na počátku roku musela seškrtat výdaje ve výši 240 milionů korun. Rozpočet české diplomacie byl pro letošní rok schválen ve výši 7,35 miliardy korun, což je zhruba o jednu miliardu víc než v roce minulém - kvůli předsednictví EU, plánované účasti země na světové výstavě Expo 2010 v Číně, rozvojové a transformační spolupráci se zahraničím, humanitární pomoci či příspěvkům mezinárodním organizacím.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)