Paroubek chce jednat o rozpočtu hned, Topolánek nesouhlasí

Praha – Ve včerejších Událostech, komentářích se předseda občanských demokratů Mirek Topolánek vyjádřil k státnímu rozpočtu. Ministr financí Eduard Janota by podle něj měl návrh sestavit tak, aby do voleb nebyly nutné žádné změny zákonů. Novely by dle Topolánka stejně neměly šanci projít plénem. Lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek oproti tomu tvrdí, že je třeba jednat hned.

„Je nutné jednat okamžitě, a to i o návrzích z dílny ministra financí Janoty,“ tvrdí Paroubek. Jinak se podle něj rekordní schodek, který hrozí české státní kase v roce 2010, nepodaří odvrátit. „Rozhodně nejsme připraveni jednat tak, že se nám řekne, tak tady to berte anebo nechte. To si myslím, že není jednání, to je diktát,“ dodal.

Podle Topolánka by měla legislativní změny navrhovat až vláda vzešlá z říjnových voleb. A to v takovém časovém horizontu, aby Česko mělo upravený rozpočet k prvnímu červenci příštího roku. „Myslet si, že sněmovna v této levicové podobě, bez mandátu, pár dní před volbami, schválí výdajové škrty, je naprosto směšné,“ podotkl Topolánek.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Podle plánů sociální demokracie by se příjmy státní kasy měly zvednout zvýšením daně z příjmu právnických osob nebo zavedením systému daňové progrese u příjmů nad sto tisíc korun měsíčně.