Pět rodin zasažených povodní stále nebydlí ve svých domech

Polom (okres Rychnov nad Kněžnou) - Po více než dvou měsících od povodní v Polomi u Přerova nebydlí ještě pět rodin ve svých domech. Manželé Peřinovi stále čekají na odborný posudek, který rozhodne, zda se do svého domu budou moci ještě někdy nastěhovat. Povodně totiž narušily okolní terén. Postižené rodiny v Polomi zatím žijí v obytných kontejnerech.

„Postižení lidé jsou na tom zatím dost špatně. Domy nebudou vysychat měsíc nebo dva, ale třeba i rok nebo déle,“ vyjádřil se starosta Polomi Václav Sládeček. Voda podmáčela svah, který se sesouvá na dům rodiny Peřinových, a hrozí mu, že by se mohl zřítit. Dle slov tiskového mluvčího Pozemkového fondu ČR Michala Beneše byl proveden geologický i stavební posudek. Rovněž byl zpracován projekt na sanaci svahu, který je ovšem naplánován na čtyři miliony korun.

Peřinovi prozatím bydlí ve dvou obytných kontejnerech, které obci zapůjčila soukromá firma. Od září však budou muset za každý z nich platit. V obytných kontejnerech v Polomi stále ještě bydlí celkem pět rodin. Tamní zastupitelstvo se proto rozhodlo, že jim s placením nájmu pomůže a do konce roku jim přispěje polovinou nákladů.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)