Zásadní obrat: ČSSD zastavuje kampaň a chce volby v květnu 2010

Praha - Poslanci ČSSD dnes nepodpoří návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny. ČSSD zastavuje svou volební kampaň a podporuje konání voleb v řádném termínu v květnu 2010. Na tiskové konferenci to řekl předseda strany Jiří Paroubek. Sociální demokraté také vyzývají ostatní strany k jednání o státním rozpočtu na příští rok a chtějí o něm jednat i s vládou premiéra Jana Fischera. Postup sociální demokracie je podle předsedy Paroubka rozhodnutím poslaneckého klubu, politického grémia ČSSD, souhlasili s ním prý i krajští hejtmani.

Sociální demokraté se podle svých slov rozhodli sáhnout k tomuto překvapivému kroku poté, co dostali stanoviska ústavních právníků a expertů. Ti jim totiž nebyli schopni dát garance, že by Ústavní soud rozpuštění sněmovny a následné vypsání voleb znovu nezrušil. „Pokud bude Ústavní soud důsledně trvat na formulacích, které jsou v tom odůvodnění (ke stížnosti poslance Melčáka, pozn. red.), tak to znamená, že má otevřenou cestu k tomu, aby zrušil i tu novou úpravu,“ vysvětloval na brífinku Lubomír Zaorálek. Jak podotkl 1. místopředseda strany, nepanují spory o trvalé změně ústavy, ale o to, zda lze tuto změnu aplikovat už na tuto sněmovnu. Sociální demokraté se odvolávají i na stanovisko parlamentního institutu.

Podle Zaorálka navíc hrozilo ještě jedno riziko. Pokud by totiž dnes poslanci schválili své rozpuštění, ale Ústavní soud poté volby zpochybnil, tak by zřejmě poslanci o své mandáty přišli a až do voleb by Česko mělo jen horní komoru parlamentu. „Oni nám potvrdili, že je tu otevřená možnost, že by sněmovna nemusela fungovat až do řádného termínu voleb,“ dodal Zaorálek s tím, že by to byla naprosto bezprecedentní situace.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek:

„Česká republika potřebuje nyní stabilní vládu více než kdy jindy a vláda Jana Fischera tuto odpovědnost musí převzít. Musíme schválit státní rozpočet a k tomu potřebujeme fungující Poslaneckou sněmovnu. Musíme zachovat důvěru občanů ve fungující stát, v jeho instituce i představitele.“

Ústavní stížnost zvažovali podat poslanci Miloš Melčák a Juraj Raninec, a to proti doplnění ústavy o další možnost rozpuštění sněmovny. Zaorálek upozornil na stanovisko ústavního soudce Jana Musila, že nyní zvolený postup by po případných předčasných volbách ústavní stížností mohl zpochybnit každý volič.

ČSSD chce schválit rozpočet do konce roku

Bohuslav Sobotka také v dopoledním vysílání ČT uvedl, že když strany začnou rychle jednat, tak je možné schválit rozpočet na příští rok, který musí Fischerova vláda předložit do 30. září, a nemusí tak dojít na rozpočtové provizorium. ČSSD je prý připravena diskutovat jak o celkové podobě rozpočtu, tak i o potřebných úsporných opatřeních, která by snížila hrozící schodek 230 miliard korun.

ČSSD vyzvala premiéra Fischera a ministra financí Janotu, aby ustavili pracovní skupinu ze zástupců stran zastoupených ve sněmovně, která by jednala o rozpočtu, aby byl pro poslance přijatelný. ČSSD je připravena zahájit jednání už tuto středu, uvedl.

Rozpočet by měl mít podle Sobotky co nejmenší deficit a obsahovat opatření proti krizi a nezaměstnanosti. Sociální demokracie je připravena debatovat o návrzích, které k tomu povedou, ale nepoškodí středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny. Součástí návrhů by mělo být zvýšení daňové progrese, odbourání slev na sociální pojištění. Daň z příjmů právnických osob by se měla mírně zvýšit. Pro ČSSD je nepřijatelný návrh na škrty v sociální oblasti 12 až 16 miliard. Pro důchodce chtějí valorizaci důchodů nebo třináctý důchod ze zisků energetické společnosti ČEZ. Strana také požaduje zvýšení zdravotního pojištění pro státní pojištěnce, dodal místopředseda.

Česko už rozpočtové provizorium dvakrát zažilo

Rozpočtové provizorium Češi v novodobé historii zažili už dvakrát, a to v letech 1999 a 2000. V případě rozpočtového provizoria by příští rok ministr financí při rozdělování státních peněz vycházel z rozpočtu pro letošek. Schválené výdaje by rozdělil na 12 stejných dílů a s nimi by pak hospodařil měsíc od měsíce. Na různé investice by tak po zaplacení důchodů a sociálních dávek nezbylo téměř nic.

Bez ohledu na hrozbu provizoria už má vláda o rozpočtu pro příští rok jasno. Schválila rekordní schodek v historii země ve výši 230 miliard korun. Ministr Janota se ale stále snaží protlačit svůj úsporný balíček, který by deficit stlačil na 170 miliard. Počítá třeba se zvyšování obou sazeb DPH, růstem spotřební daně a také daně z nemovitostí. Ušetřit chce nejen zmrazením důchodů a platů státních zaměstnanců, ale zvažuje i zmrazení státních plateb za děti, seniory a nezaměstnané do zdravotního systému. Vláda bude o úsporách v rozpočtu jednat už na zítřejším zasedání.

Stanovisko ČSSD k návrhu na rozpuštění sněmovny:

Prioritou ČSSD v současné ústavní krizi jsou svobodné volby do sněmovny a z nich vycházející silná a stabilní vláda, která bude mít mandát a sílu řešit ekonomickou krizi a ochránit české občany před jejími dopady. Právě stanovení jasného termínu svobodných sněmovních voleb, které jsou jediným možným demokratickým způsobem vyjádření vůle občanů, byly a jsou hlavním cílem všech kroků, které ČSSD dělá v současné, tzv. ústavní krizi.

Stanoviska velké většiny ústavních právních expertů považují současný postup PSP k předčasným volbám - tedy rozpuštění a následné vypsání voleb prezidentem republiky - za ústavně konformní. Přesto nemohou vyloučit možnost, že případné, již nyní avizované stížnosti některého z poslanců proti tomuto postupu může být Ústavním soudem vyhověno. Přípustnost této varianty, tzn. zneplatnění rozpuštění PSP, nebo dokonce zrušení a anulování již proběhlých voleb, je pro ČSSD nepřijatelná. Takovéto riziko nemůže žádná odpovědná politická strana připustit.

Česká republika potřebuje nyní stabilní vládu více než kdy jindy a vláda Jana Fischera tuto odpovědnost musí převzít. Musíme schválit státní rozpočet a k tomu potřebujeme fungující Poslaneckou sněmovnu. Musíme zachovat důvěru občanů ve fungující stát, v jeho instituce i představitele.

Všechny výzkumy veřejného mínění potvrzují, že pokud by se volby do PSP konaly v termínu 9. až 10. října či v novém termínu 6. až 7. listopadu 2009, zvítězila by v nich ČSSD a byla by schopna sestavit silnou většinovou vládu. Znovu však v této souvislosti opakujeme: ČSSD nejde o moc, premiérskou funkci anebo ministerské funkce či vlastní prospěch. Jde nám o občany ČR. Proto jsme se rozhodli eliminovat právní rizika o zpochybnění voleb a nepodpořit rozpuštění PSP. Volby se tak uskuteční v původně plánovaném, zřejmě květnovém termínu v roce 2010.

Do doby řádných voleb jsme připraveni ke konstruktivní spolupráci s vládou Jana Fischera. Současně však jasně říkáme, že budeme hájit zájmy obyčejných lidí a nepřipustíme zavádění opatření, jež by byla v rozporu s těmito zájmy.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD