Kardinál se zostra opřel do politiků, nectí prý právo

Praha - Kardinál Miloslav Vlk na svých internetových stránkách ostře kritizoval české politiky, kteří podle něj nectí právo a zákony. V současnou politickou krizi v očích českého primase vyústil celý polistopadový vývoj společnosti. Nepřímo zřejmě míří na prezidenta Václava Klause, když poukazuje na ekonomické změny bez morálních hodnot. Ve svém článku se pustil také do komunistů a sociálních demokratů. Voličům vzkázal, aby se poučili z nynější krize, sledovali morálku kandidátů a nehleděli na mnohdy „nesmyslné, naivní a ničím nepodložené sliby“.

Miloslav Vlk (na www.kardinal.cz):

"Na této záležitosti se ukazuje charakter některých poslanců, vedených osobními zájmy a sobectvím. Obecné dobro a prospěch společnosti jsou pro mnohé neznámou věcí. A tyto skutečnosti se znovu ukázaly při současné parlamentní krizi. Naprostá neúcta k zákonům a právnímu řádu, osobní charakter jednotlivých poslanců, jejich sobectví, v němž sledují jen osobní zájmy, a zájem veřejnosti, k jehož hájení byli zvoleni, je jim naprosto cizí. Dokud byly porušovány zákony i mravní normy vůči církvi, tak to nikomu nevadilo, ale když najednou vyhřezne tato prohnilost do veřejného zájmu, všechny taková věc rozruší … Ale pokud nepřijmeme jako společné normy základní hodnoty a respekt k zákonům a právu, pak nebude nic vyřešeno a čekají nás další skandály. Nekompetentním a nezodpovědným shozením vlády jsme si udělali v Evropě velkou ostudu. A nyní ostuda další … Bude pro Evropu takovýto stát věrohodným partnerem?

Doufám, že se i z této krize voliči poučí a budou se při volbách dívat také na morální stránku kandidátů, a nikoliv jen na jejich mnohdy nesmyslné, naivní a ničím nepodložené sliby …"

Kardinál Vlk uvedl, že chování některých poslanců je vedeno osobními zájmy a sobectvím. „Tyto skutečnosti se znovu ukázaly při současné parlamentní krizi - naprostá neúcta k zákonům a právnímu řádu, osobní charakter jednotlivých poslanců, jejich sobectví, v němž sledují jen osobní zájmy. Zájem veřejnosti, k jehož hájení byli zvoleni, je jim naprosto cizí,“ napsal kardinál Vlk.

Článek s názvem „K ústavní krizi“ napsal kardinál už minulý pátek 11. září - den po rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil jednorázový zákon, jímž chtěli poslanci umožnit rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Ve stejný den sněmovna přijala změnu ústavy a trvale do ní přidala novou možnost, jak rozpustit sněmovnu. V úterý ale ČSSD, která pro úpravu ústavy v pátek hlasovala, změnila názor a odmítla rozhodovat o rozpuštění sněmovny.

Kardinál zopakoval výtky vůči politikům hlavně z ČSSD, které se týkají nedořešeného majetkového vyrovnání státu s církvemi. Za vlády Mirka Topolánka (ODS) se sice podařilo dotáhnout dohody na odškodnění ve výši 83 miliard korun pro církev se splátkovým kalendářem na 60 let, sněmovna ji ale hlasy KSČM, ČSSD a bývalého člena ODS Vlastimila Tlustého zablokovala.