Fischer bude vládnout jen s obnoveným mandátem a úsporným rozpočtem

Praha - Premiér Jan Fischer chce rychlou dohodu stran o tom, jaká vláda povede stát do řádných voleb. V případě, že bude i nadále pověřen jeho kabinet, žádá obnovení mandátu vlády, tedy zřejmě opakování hlasování o důvěře. Chce zároveň pokračovat jen s rozpočtem s deficitem do 170 miliard korun, pro jehož prosazení je třeba schválit rozpočtové restrikce ministra financí Eduarda Janoty.

Fischer reagoval na rozhodnutí sněmovny neukončit práci a volby odsunout až na řádný jarní termín. Zdůraznil, že jeho vláda byla sestavena s omezeným mandátem a počítala, že se rozejde v listopadu. Nová vláda podle něj potřebuje nové zadání. Pokud by se poslanci rozhodli, že chtějí, aby dosavadní kabinet pokračoval, musejí přijmout úsporná opatření, o nichž bude vláda jednat ve středu. Konečné rozhodnutí kabinetu o rozpočtu ale zřejmě padne až 21. září.

Fischer zdůraznil, že podmínkou pro obnovu mandátu by bylo, aby deficit rozpočtu nepřekročil 170 miliard korun, tedy asi pět procent hrubého domácího produktu. „Za těchto podmínek budu s panem premiérem Fischerem velmi rád spolupracovat i dál,“ řekl novinářům ministr financí Janota. Do 21. září je podle něj na jednání dostatek času. „To není v žádném případě otázka na mne,“ odpověděl pak na otázku, zda vláda s rozpočtem a úspornými balíčky spojí hlasování o důvěře.

Spojit hlasování o důvěře s debatou o rozpočtu chtějí občanští demokraté. Vláda podle jejich prohlášení ale musí kývnout na jejich návrhy, dá se přitom předpokládat, že vládní představy budou v rozporu s názory ČSSD. Na Janotův balíček, zahrnující zvýšení některých daní a snížení sociálních dávek, zatím slíbili kývnout politici TOP 09 a Strany zelených. Ostatní mají výhrady, a to z odlišných pohledů.

O rozpočtu zatím nikdo příliš nejednal

Sám ministr Janota dnes poznamenal, že zájem o spolupráci s ním nad balíčkem zatím politické strany neměly. „Já jsem konstatoval, že kromě rozhovoru s Mirkem Kalouskem (TOP 09) a krátké schůzky s Janem Mládkem (ČSSD) jsem o rozpočtu nejednal vůbec,“ poznamenal. Připraven je prý jednat s každým, některé sociálnědemokratické návrhy prý však do jeho představy nezapadají.

Vláda má před sebou řadu rozhodnutí, musí například vyřešit několik privatizací, vybrat eurokomisaře a zvážit, zda má zavést šrotovné. Někteří ministři svůj mandát plánovali striktně na omezenou dobu, například ministr životního prostředí Ladislav Miko má půlroční dovolenou, o jejím prodloužení bude muset jednat s vedením Evropské komise a není si jist, jak by takové jednání dopadlo.