Žalobkyně Votavová přiznala kontakty s rodinou údajného mafiána

Brno - Žalobkyně Nejvyššího státního zastupitelství Elena Votavová dnes u Nejvyššího správního soudu připustila, že byla v kontaktu s rodinou údajného mafiána Antonína Běly. Znala se s jeho manželkou a řečnila na pohřbu jeho syna. Styky s rodinou však údajně přerušila přibližně před deseti lety. Navíc prý neměla informace o napojení Bělových na podsvětí.

Votavová u Nejvyššího správního soudu čelí kárnému řízení, které se však netýká styků s Bělovými, ale nevhodného vyjádření pro tisk, jímž údajně ohrozila důvěryhodnost státního zastupitelství. Votavová nedávno v obsáhlém rozhovoru pro Mladou frontu Dnes mimo jiné uvedla, že o složení funkce žalobkyně neuvažuje kvůli tomu, že musí splácet hypotéku.

„Nemůžu si to ve své situaci dovolit, musím splácet hypotéku, budu se muset nechat vyhodit. Budu muset dělat všechno pro to, aby to bylo co nejdéle, abych toho splatila co nejvíc,“ uvedla žalobkyně podle listu. „Ohrozila vážnost své funkce, důvěru v činnost státního zastupitelství,“ řekl náměstek nejvyšší státní zástupkyně Zdeněk Koudelka, jehož nadřízená Renata Vesecká návrh na zahájení kárného řízení podala.

Votavová tvrdí, že s ní novinář Janek Kroupa při sporném rozhovoru komunikoval agresivně, pokládal sugestivní a demagogické otázky, čímž ji přivedl do špatného psychického stavu. Kroupa poté vypověděl, že mu po rozhovoru bylo Votavové líto. Právě tehdy si prý totiž uvědomila, v jak složité situaci se ocitla.

Kontakty žalobkyně s mafiánem šetří i policie

Styky Votavové s Bělovými na podnět Vesecké prošetřuje také policie. S rodinou se prý přátelila nejméně do roku 2000. Nyní se hájí tím, že netušila, do čeho byl Běla zapleten. Běla na počátku 90. let spolupracoval s podnikatelem Františkem Mrázkem, byli podezřelí z několika vražd a únosů. Oba nakonec zastřelil neznámý vrah - Bělu v roce 1996, Mrázka o deset let později. Objevily se také informace o tom, že Votavová nestandardně pomohla z vazby některým podezřelým, včetně lidí z okolí takzvaného Berdychova gangu.

Policie ČR
Zdroj: ČT24