Začíná týden mobility, blíží se i Den bez aut

Praha – Začíná Evropský týden mobility, který navzdory svému názvu způsobí především řidičům dopravní komplikace. Jeho součástí je na jedné straně otevírání nových cyklotras, ale zároveň budou v rámci Dne bez aut uzavřeny některé trasy pro auta. Evropský týden mobility potrvá do 22. září. Praha chystá na týden mobility řadu akcí, které se během týdne uskuteční. Patří mezi ně zřízení bezplatné opravny kol, kterou se sdružením cyklistů otvírají pražští squatteři. Na pondělí 21. září zase připravil ROPID tzv. Den Eska, kdy budou městem jezdit vlaky po Novém spojení.

Praha – představí se cyklostezky, MHD a vlaky

Squatteři z Truhlářské ulice uvolnili část dvora pro dílnu, ve které se budou zdarma opravovat jízdní kola. Nikdo z nich to ale zatím neumí, a tak se shánějí mechanici. Opravna kol v Truhlářské ulici bude otevřená i po skončení akce Týden mobility, a to každou druhou středu.

Cyklisté možná uvítají také to, že finanční krize zatím výrazně neomezila výstavbu cyklostezek a cyklotras. Na úvod týdne mobility byla otevřena osmisetmetrová cyklostezka ve Vinohradské ulici. Především kvůli nevyjasněným vlastnickým vztahům se ale nepodařilo dokončit např. stezku vedoucí bývalým železničním tunelem na Vítkově.

V sobotu bude týden mobility pokračovat dnem otevřených dveří Dopravního podniku hlavního města Prahy. Bude možné navštívit depo metra a autobusové garáže na Kačerově, depo metra na Zličíně a volný vstup bude do muzea MHD ve střešovické vozovně.

Na neděli chystá Praha Den bez aut. Uzavřeno pro auta, ale i pro tramvaje bude Smetanovo nábřeží, auta budou odkázána na levý vltavský břeh. Auta nebudou jezdit také mezi náměstím I. P. Pavlova a náměstím Míru.

Další velkou akcí pražské části Evropského týdne mobility bude pondělní Den Eska. Vlaky tak budou ve dvouhodinovém intervalu jezdit po trase Masarykovo nádraží – Holešovice – hlavní nádraží – Libeň – Běchovice – Libeň – Masarykovo nádraží. Cestující se tak svezou po všech částech Nového spojení a možná zjistí, že vlaky by mohly být zajímavou alternativou i pro cestující centrem města.

V rámci Dne Eska proběhne také soutěž o největšího pražského šotouše. Šotouši i méně aktivní zájemci o železnici se budou moci podívat také do řídícího centra na Wilsonově nádraží.

Brno – závod MHD

Moravská metropole připravila na pátek akci nazvanou Šalinění. Půjde o závod městskou hromadnou dopravou, body budou účastníci dostávat za projeté linky jihomoravského IDS. V sobotu se otevřou některé silnice určené výhradně pro auta in-line bruslařům. Na neděli připravil magistrát cyklistickou akci Do kostela na kole.

Po celý týden se budou automaticky sčítat počty cyklistů, in–line bruslařů a pěších na cyklostezce podél Svratky, která tvoří začátek cyklotrasy Brno–Vídeň.

K Evropskému týdnu mobility, respektive Dnu bez aut se připojí desítky dalších měst a obcí, z krajských měst se akcí nezúčastní pouze Ostrava a Olomouc.