Bém opět zvažuje post v čele pražské ODS

Praha - Pražský primátor Pavel Bém uvažuje o tom, že by na podzim znovu kandidoval na post šéfa pražské ODS. Informaci přinesla Mladá fronta DNES (MfD). „Vývoj politické situace mne vede k tomu, že vážně uvažuji o opětovné kandidatuře na předsedu pražské ODS, alespoň někde musí být klid a pořádek,“ uvedl Bém s narážkou na politickou krizi kolem termínu a konání předčasných voleb.

Podle deníku se přitom vnitrostranická opozice připravovala na to, že Bém bude na podzim zvolen do Poslanecké sněmovny. „Na podzim už neměl být znova zvolen předsedou pražské ODS a na jeho místo měl nastoupit někdo neutrální, kdo by byl přijatelný pro všechny,“ citovala MfD zdroj z ODS. Kdo by to byl, prý zatím není jasné.

O Bémově klesajícím vlivu v pražské stranické organizaci se v politických kuloárech spekuluje delší dobu, občas se objevují i jména jeho možných nástupců v čele pražské ODS. Padalo například jméno jeho náměstka na radnici Rudolfa Blažka.

Bém se loni pokusil porazit předsedu ODS Mirka Topolánka v boji o křeslo šéfa strany, ale neuspěl. Jejich souboj byl považován za spor o další směřování ODS a o to, zda se má strana více otevřít jiným názorům a oslovit i středové voliče. Za nositele této snahy byl považován Topolánek, naopak Bém s podporou prezidenta Václava Klause měl být proti.