Člověk v tísni rozdělí mezi postižené povodněmi padesát milionů

Praha - Společnost Člověk v tísni dokončila po třech měsících průzkum u domácností, které postihly povodně. Pracovníci společnosti zjišťovali u jednotlivých rodin rozsah škod a jejich ekonomickou a sociální situaci. Na nutné opravy vybavení a rekonstrukce domácností dosud v první fázi pomoci dostalo víc jak tisíc rodin téměř 26 milionů korun, dalších 23 milionů k nim poputuje v druhé fázi. V letošní povodňové sbírce vybrala společnost celkem 69 milionů korun.

Na další etapu přímé podpory domácností organizace předběžně vyčlenila přes 23 milionů korun. Ta by měla začít v říjnu a v tu dobu už by postižené rodiny měly vědět, kolik peněz dostanou od pojišťovny, jestli postaví nový dům, nebo zrekonstruují stávající, a podle toho příspěvek využít. Celkově plánuje společnost na přímou pomoc rodinám uvolnit téměř tři čtvrtiny prostředků vybraných ve veřejné sbírce.

Nejvíce vyplavených rodin se nachází na Novojičínsku, kde zatím Člověk v tísni mezi 736 rodin rozdělil 17,7 milionu korun. Na Děčínsku dosud dostalo 172 rodin na opravy domů přes 4 miliony korun, 113 rodin na Jesenicku získalo 3,4 miliony korun a 72 rodin z jižních Čech dostalo necelých 600 000 korun. Výše příspěvků se pohybuje mezi pěti a sto tisíci korunami, v průměru na jednu domácnost vychází 24 000 korun.

Další peníze ze sbírky jsou na opravy škol, inženýrských sítí nebo obnovu zdrojů pitné vody. Dosud organizace podpořila 27 objektů ve více než dvaceti obcích částkou přes osm milionů. Celkem plánuje uvolnit deset milionů.

Peníze na opravy poničených domů a vybavení domácností posílá také ministerstvo pro místní rozvoj - 23 milionů už si rozdělilo 780 lidí a ministerstvo má připraveno dalších 11 milionů. O půjčky pomou žádat do 2. listopadu, ministerstvo je pak vyplatí do konce roku.

Letošní povodně si vyžádaly celkem 15 životů. Voda vzala život například dobrovolnému hasiči z Vlčic na Jesenicku, po kterém zůstal 16letý syn. V rámci veřejné sbírky vybrali lidé z celé republiky pro pozůstalou rodinu 170 tisíc korun.

Úklid po povodni
Zdroj: ČT24