Lidovci potvrdili nominaci Pavla Svobody na eurokomisaře

Praha - Širší vedení KDU-ČSL dnes potvrdilo nominaci svého místopředsedy Pavla Svobody na post českého eurokomisaře. Celostátní výbor zároveň vyzval předsedu strany Cyrila Svobodu seznámit s nominací premiéra Jana Fischera. Lidovci jsou první stranou, která svého kandidáta oficiálně představila. Jako o kandidátech dalších stran se spekuluje o Alexandru Vondrovi (ODS), dosavadním eurokomisaři Vladimíru Špidlovi a ekonomovi Janu Švejnarovi.

Pavel Svoboda je podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody odborníkem se znalostí evropské problematiky. „Byl ministrem, je diplomatem, zabývá se stále zahraniční politikou a je docentem evropského práva,“ řekl na jeho adresu Cyril Svoboda. Nominací Pavla Svobody chtějí lidovci vyprovokovat debatu o českém kandidátovi. Mnohé země EU totiž už své komisaře vybraly a podle řady politiků Češi s nominacemi zaspali, a nemají tak velké šance a zisk silného portfolia. Vláda by ráda usilovala o některou z následujících oblastí: energetika, regionální politika, doprava, spravedlnost, svoboda a bezpečnost.

Pavel Svoboda byl od ledna do května letošního roku ministrem a předsedou legislativní rady vlády v koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. V letech 2004 až 2006 působil jako náměstek ministra zahraničních věcí, do ledna 2009 byl stálým představitelem ČR u Rady Evropy. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 1991 je docentem pro obor evropské právo na PF UK. Letos v květnu byl zvolen místopředsedou KDU-ČSL.

KDU-ČSL chtěla na post eurokomisaře původně navrhnout bývalého prezidentského kandidáta Jana Švejnara. Ten ale jejich nabídku na konci srpna odmítl z obav, že by se stal předmětem tahanic politických stran v době před volbami.

Pavel Svoboda
Zdroj: ČT24