Fischer po jednání s Bertonem: Vyrovnání s církvemi není prioritou

Praha – Premiér Jan Fischer se v rámci návštěvy papeže Benedikta XVI. V Česku sešel se státním sekretářem Vatikánu kardinálem Tarcisiem Bertonem. Oba se shodli, že pro českou katolickou církev není prioritou majetkové vyrovnání se státem kvůli současné hospodářské krizi. Církev proto počká, až se ekonomická situace zlepší. Na schůzce se hovořilo i o zatím nepodepsané smlouvě mezi Českem a Vatikánem o postavení církve.

Česko otázku vyrovnání s církvemi dosud nevyřešilo. Za první vlády Mirka Topolánka (ODS) se sice podařilo dotáhnout dohody na odškodnění ve výši 83 miliard korun pro církev se splátkovým kalendářem na 60 let, sněmovna ji ale hlasy KSČM, ČSSD a bývalého člena ODS Vlastimila Tlustého zablokovala. Podle plánu by stát vrátil církvím třetinu majetku, z čehož dvě třetiny tvořila peněžitá náhrada 83 miliard korun, která by ale po dobu splácení narostla o úroky na 270 miliard korun. K otázce vyrovnání s církvemi vznikla i sněmovní komise, nic ale nevyřešila.

Fischer s Bertonem hovořili i o tom, že Česko jako jedna z mála zemí nemá s Vatikánem podepsanou smlouvu o postavení katolické církve. Podle nich to sice nebrání vzájemné komunikaci a není na závadu ve vzájemných vztazích, na druhou stranu je ale třeba v této věci pokročit. „Shodli jsme se na tom, že v brzké době najdeme více času, kde tyto problémy budeme diskutovat podrobněji a důkladněji,“ řekl premiér. Smlouva už několik let leží ve sněmovně, Vatikán nechce text dokumentu měnit, někteří politici hovoří ale o tom, že by bylo vhodné ho přepracovat.