Český trh přijal novou metodu nouzové antikoncepce

Praha - Na některé evropské trhy právě přichází nový typ nouzové antikoncepce. Ve Francii, Británii nebo Německu je možné si zakoupit pilulku, která zabrání nechtěnému těhotenství po nechráněném pohlavním styku. Rozdíl mezi novou a stávající tabletkou spočívá v době, do které je její účinek zachován. Novou antikoncepci je možné využít až do pěti dnů po nechráněném sexu.

Nový typ tabletky je revoluční z důvodu prodloužení doby, do které je možné ji využít. Dodnes se mohla pilulka zabraňující nechtěné graviditě vzít do tří dnů od nechráněného pohlavního styku. Nyní se tato doba prodloužila na pět dní. Látka rovněž funguje trochu na jiném principu než současná postkoitální antikoncepce, která je dostupná i na našem trhu.

„Zatímco stávající antikoncepce tlumila nadřazená centra, která jsou nad vaječníky, tato novější pilulka blokuje receptory, které vytvářejí přirozený ženský hormon progesteron na úrovni periferních gynekologických orgánů. Zabraňuje uvolnění vajíčka a ovlivňuje charakter děložní sliznice, která tak není uzpůsobená k uhnízdění vajíčka,“ vysvětlil Michael Fanta z Gynekologicko-porodnické kliniky.

Rozhovor s Michaelem Fantou (zdroj: ČT24)

Studie nové pilulky proběhly zhruba na čtyřech tisících ženách. Vedlejšími účinky jsou nejčastěji pobolívání v podbřišku a nepravidelnost menstruačního krvácení. „Zatím je tato postkoitální pilulka vázána na lékařský předpis. Stávající pilulka nese název Postinor a v mnoha evropských zemích je volně prodejná. U nás je ale vydávána také pouze na předpis,“ dodal Fanta.

Tato forma antikoncepce by se neměla stát běžným řešením nechráněného pohlavního styku. Prokázalo se ale, že s sebou nenese žádné závažné zdravotní následky, pokud se nejedná o ženu, která by na některou složku léku byla alergická. V případě nutnosti se tedy může vzít až několikrát do měsíce. Pilulka je schválená i pro náš trh, zatím ale není jisté, kdy se na něm skutečně objeví.

Vydáno pod