Senátor Töpfer: Na cigarety napište, ať se kouří víc. Kvůli rozpočtu

Praha - Senátor Tomáš Töpfer dostal nápad, jak obohatit státní rozpočet. Podle něj by stačilo na krabičky od cigaret umístit nápis, že kouřením přispívají „závisláci na niktoinu“ do státní kasy. Töpfer s návrhem přišel během jednání o úsporném balíčku ministra Eduarda Janoty.

Janotův balíček mimo jiné počítá se zvýšením spotřební daně u tabákových výrobků. Krabička cigaret by tak mohla podražit až o 2,50 Kč. A vzhledem k tomu, že se pondělního jednání Senátu účastnila i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, přišel Töpfer, jinak také herec a principál Divadla na Fidlovačce, s návrhem, jak upravit varovné nápisy na krabičkách.

„Chtěl jsem poprosit a využít přítomnosti paní ministryně. Já vím, že to je nařízení Evropské unie, že na cigaretách je napsáno, že kouřením škodíme zdraví, ohrožujeme ostatní, jestli by tam alespoň na rok nemohlo být, že přispíváme do státního rozpočtu,“ řekl Töpfer, který by tím podle svých slov motivoval kuřáky, aby kouřili víc.

Senátor za ODS také neopomněl pochválit přístup svého kolegy, senátora Jaroslava Kubery. „Chtěl bych mu pogratulovat, protože takřka celý senátorský plat věnuje na spotřební daň na cigarety,“ dodal Töpfer doprovázen hurónským smíchem ze senátorských lavic.

Prodej cigaret
Zdroj: ČT24