Zimní pneumatiky budou povinné již na celé D1, ale jen pro kamiony

Praha – Kamion s letními pneumatikami by letos v zimě již podle plánů ministerstva dopravy neměl být na dálnici D1 k vidění. Naopak budou i na Vysočině jezdit osobní auta bez zimního obutí. Ke změnám se rozhodlo ministerstvo dopravy. Po loňském zavedení povinných zimních pneumatik ve vysočinském úseku autostrády se tak jedná o další zpřísnění pro profesionální řidiče, ale zároveň o změkčení pro řidiče osobních aut. Na další zimu ale připravuje úřad revoluci – zimní obutí by mělo být povinné úplně na všech autech v celé republice.

Od začátku letošního listopadu by mohly být pro kamiony povinné zimní pneumatiky na kamionech na celé D1, ale i na dalších státních komunikacích. „Případně přibudou ještě některé jiné horské úseky dálnic, například dálnice D8 v Krušných horách,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Ministerstvo a policie chtějí novým nařízením omezit kolapsy dopravy na dálnicích způsobené klouzajícími kamiony ve stoupáních.

Zatímco na D1 či dalších státních komunikacích (státu patří dálnice, rychlostní silnice a silnice I. třídy) budou letos zimní pneumatiky povinné pouze pro kamiony, v regionech může situace zůstat při starém. V horských oblastech tak může značka vyžadovat zimní pneumatiky i na osobních autech.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Pro osobní auta se možná jedná o poslední zimu, kterou mohou absolvovat bez zimních pneumatik. Ministerstvo pro další rok připravuje ještě zásadnější novinku – povinné zimní obutí pro všechna auta na všech českých silnicích a dálnicích. „Je to zatím prvotní myšlenka, kterou se snažíme dát do programového prohlášení úřednické vlády legislativní proces. Ten trvá asi rok, vyhláška by tedy mohla platit od příští sezony,“ shrnul Hanzelka.

Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila by takové nařízení mohlo přispět ke snížení počtu nehod v zimním období. „Řada řidičů se domnívá, že zimní pneumatika jim pomůže pouze na sněhu. Je potřeba zdůraznit, že pomůže i na studené vozovce nebo na namrzlé mostní konstrukci,“ řekl Tržil.

Povinné jsou zimní pneumatiky ve většině sousedních států, zda to bude za rok platit také u nás, zatím není zcela jisté. Část řidičů většinou poukazuje na to, že jezdí pouze v místech, kde je i v zimě poměrně teplo, a použití zimních pneumatik je proto zbytečný a navíc vysoký výdaj. Ministerstvo chce své záměry ještě probrat s představiteli krajů a obcí, definitivně by se ale mělo vyjádřit příští týden.