Novým rektorem liberecké univerzity se stane prorektor Kůs

Liberec - Technická univerzita v Liberci uvítá nového rektora, kterým se stane dosavadní prorektor pro rozvoj a výstavbu Zdeněk Kůs. Jestliže jej ve funkci potvrdí prezident Václav Klaus, do čela univerzity nastoupí 1. února příštího roku. Vojtěchu Konopovi, současnému rektorovi, skončí druhé funkční období v lednu. O rektorskou pozici mělo zájem sedm kandidátů, což je v historii univerzity rekord. Vedle Kůse kandidoval také Jiří Militký z fakulty textilní, Petr Louda a Miroslav Malý z fakulty strojní a Jiří Kraft z ekonomické fakulty. Mezi další kandidáty patřili Jiří Maryška z fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií a Miroslav Brzezina z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. Všichni museli předložit lustrační osvědčení.

Ve 2. kole rozhodoval senát mezi Kůsem a Loudou

O rozhodnutí akademického senátu informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. „Ve druhém kole rozhodoval senát mezi Kůsem a děkanem strojní fakulty Petrem Loudou,“ uvedla Kočárková. Kůs zvítězil těsně, když ho v tajném hlasování podpořilo 11 senátorů z 20 přítomných.

Cílem Kůse je, aby si TUL udržela pověst kvalitní středně velké univerzity s vynikajícím výzkumem. „Naše univerzita má k dispozici špičkové technické zázemí i špičkové odborníky, musíme využít příležitosti čerpat peníze z evropských fondů na další vybavení laboratoří a na profesní vzdělávání pedagogických pracovníků,“ zdůraznil Kůs. Za jeden ze svých úkolů považuje také zkvalitnění služeb pro studenty a další rozvoj univerzity a výzkumu s využitím prostředků z evropských fondů. „Připraveny máme dva velké projekty za 1,5 miliardy korun,“ dodal.

Prorektorem od roku 2004

Devětačtyřicetiletý Kůs je absolventem pražského ČVUT. Zabývá se aplikacemi výpočetní techniky v textilní a oděvní výrobě, simulací výrobních procesů v oděvnictví a vývojem měřicích metod pro textilní materiály a výrobky. Ve funkci prorektora pro rozvoj a výstavbu působí od roku 2004. Do čela univerzity nastoupí v nelehké době hospodářské krize a očekávaného úbytku studentů v souvislosti s demografickým vývojem.

V letošním školním roce přivítala Technická univerzita v Liberci 10 000 mladých lidí, z toho pět procent jsou cizinci. Univerzita vznikla z původní Vysoké školy strojní, která byla v Liberci založena před půlstoletím. Vedle původních fakult strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři fakulty - pedagogická, hospodářská, architektury a mechatroniky. Od roku 2006 pak v Liberci působí také Ústav zdravotnických studií, ze kterého by se měla v nejbližších letech stát sedmá fakulta.