Ústavní soud odmítl kritiku za schůzku s diplomatem, ovlivnit se nenechá

Brno - Ústavní soud se dnes ohradil proti kritice nedávné schůzky předsedy soudu Pavla Rychetského s německým velvyslancem Johannesem Haindlem a proti spekulacím o tématu setkání v některých médiích. Soud se podle tiskového prohlášení nenechává nikým ovlivnit. Na setkání předsedy s diplomatem nelze spatřovat nic špatného, a to ani v době, kdy soud kvůli rozhodování o Lisabonské smlouvě sleduje celá Evropa. Ústavní soud zatím o návrhu na nový přezkum smlouvy nerozhodl. Veřejné jednání by se mohlo konat přibližně do měsíce.

Podel ÚS nešlo o žádnou konspirativní schůzku, ale o přijetí nově nastupujícího velvyslance sousední země. Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška je přirozené, že nový diplomat požádá o přijetí u nejvyšších orgánů hostitelské země. O formálním setkání soud otevřeně informoval i na svých internetových stránkách.

Schůzka se podle ÚS navíc konala ještě před podáním návrhu skupiny senátorů na opětovné přezkoumání Lisabonské smlouvy. Důvod ke kritice by podle soudu ale nevyvstal ani v případě, kdyby se schůzka konala nyní, tedy po podání návrhu.

Vyjádření Ústavního soudu:

„I kdyby měl být nový německý velvyslanec přijat předsedou Ústavního soudu až nyní, nebyl by žádný důvod, proč takové setkání odmítnout anebo proč při takové formální a oficiální schůzce zamlčovat fakt, že před Ústavním soudem běží tak významné řízení, jakým je v pořadí druhé řízení o souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem.“

Nic špatného soud nevidí ani na tom, že přišla řeč i na celoevropsky významná rozhodnutí ústavních soudů v Česku a Německu, jež se týkala mimo jiné právě Lisabonské smlouvy: „Ústavní soud projednává a rozhoduje všechny návrhy, které mu jsou řádně předloženy, zcela nestranně a nezávisle na vnějších vlivech, výlučně z hlediska principů ochrany ústavnosti a základních principů demokratického právního státu, kterým se Česká republika snaží být.“

Schůzka podle některých médií zaskočila autory návrhu na přezkum Lisabonské smlouvy. „Taková schůzka mi přijde přinejmenším zvláštní. Myslím, že mu (Rychetskému) něco takového nepřísluší,“ řekl například serveru Lidovky.cz senátor Petr Pakosta (ODS).