Počasí příští týden: silný vítr a sněhové závěje

Praha – Příští týden vtrhne do Česka zima, meteorologové varují před silným větrem, sněhovými jazyky a závějemi. Výstraha platí od pondělí do pátku prakticky pro celé území Česka. Ve středu dosáhne vítr v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor ještě zesílí. Dešťové přeháňky se v polovině týdne změní i v nížinách na přeháňky sněhové. Řidiči by neměli vyjíždět na silnice bez zimní výbavy.

„Území se bude nacházet v silném a studeném severozápadním až severním proudění,“ informovali meteorologové. Od pondělního dopoledne bude vítr zesilovat, v úterý sice zeslábne, ale ve středu dosáhne na horách místy rychlosti až 126 kilometrů za hodinu. Hrozí proto vysoký stupeň nebezpečí. 

Od pondělí také začne sněžit na horách. Sněhové přeháňky se ale v polovině týdne přenesou i do nižších poloh od 500 metrů nad mořem. „Na celém území se budou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje,“ varuje Český hydrometeorologický ústav. V úterý by mohlo spadnout až 12 centimetrů vody, ve středu ve vyšších polohách až 25 centimetrů.   

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Motoristé by se neměli vydávat na cesty bez zimních pneumatik, do hor se rozhodně vyplatí vzít s sebou sněhové řetězy. Turisté by měli sledovat pokyny horské služby.