Hučín dostane od státu odškodné 200 tisíc, požadoval 2 miliony

Praha – Ministerstvo spravedlnosti zaplatí bývalému důstojníkovi BIS Vladimíru Hučínovi odškodnění 200 tisíc korun jako nemajetkovou újmu za několikaleté trestní stíhání. Městský soud v Praze tak potvrdil únorový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, proti kterému se Hučín odvolal. Na rozdíl od prvoinstančního soudu mu ale městský soud přiznal i 100 tisíc korun jako náhradu nákladů řízení. Bývalý důstojník BIS chtěl od státu dva miliony korun za několikaleté trestní stíhání a skoro roční pobyt ve vazbě. Rozsudek je pravomocný. Hučín a jeho advokát už ale zvažují, že podají stížnost k Ústavnímu soudu. Definitivně se rozhodnou, až obdrží rozsudek písemně.

Hučín byl obviněn a obžalován z několika trestných činů. Byl podezřelý například z toho, že v 90. letech, kdy pracoval v BIS, podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit. Soudy jej tehdy osvobodily. Nyní požadoval odškodnění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním řízením, které bylo podle něho zahájeno nezákonně, a navíc trvalo přes šest let. Na státu vymáhal i 221 962 korun jako náhradu ušlého zisku za údajně nezákonný roční pobyt ve vazbě, protože v té době nemohl pracovat.

Vladimír Hučín:

„Já s tou částkou spokojený rozhodně nejsem, protože ta situace kolem mého zatčení, vyšetřování a ročního věznění mě tolik zasáhla a poškodila i ve vztazích u těch nejbližších, u přátel a v rodině.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Podle soudce Pavla Riedlbaucha se ale nepodařilo prokázat, že byl v době uvalení vazby zaměstnaný, z BIS byl prý propuštěn již předtím. Oprávněný tak byl pouze jeden z nároků: „Soud přiznal nemajetkovou újmu ve výši 200 000 korun pouze za vazbu.“ Ostatní důvody pro náhradu újmy označil soud v únoru za neoprávněné. Hučín ale tvrdí, že jej poškodili i policisté a žalobci tím, jak se k případu vyjadřovali pro média. Bez důkazů ho měli označovat za teroristu. Proces byl navíc podle něho bezdůvodně neveřejný. Způsob vyjadřování policie a žalobců pro média byl sice podle soudce „zcela nevhodný“, ale nebyl nezákonný. Soudy navíc nepochybily, když z hlavního líčení vyloučily veřejnost.

Bývalý důstojník BIS má ve svém sporu ale i řadu příznivců. Podporuje ho například Milan Paumer, který se spolu se Ctiradem a Josefem Mašínovými probil v roce 1953 do západního Německa. Hučín by podle něj měl dostat vyšší odškodnění.