Paroubek se Zemanovy nové strany nebojí

Praha – Předseda ČSSD Jiří Paroubek se neobává, že by nově vzniklá Strana práv občanů, ve které se angažuje někdejší premiér a také někdejší šéf sociální demokracie Miloš Zeman, odlákala některé sociální demokraty. Sdružení Přátelé Miloše Zemana stranu založilo v sobotu a její ambicí je uspět v jarních volbách a dostat se do sněmovny. Zeman ale kandidaturu do sněmovny vyloučil, zřejmě bude ale v nové straně předsedou.

Podle Jiřího Paroubka je Zemanova nová strana pouze projektem, který má sociální demokracii vzít nějaké hlasy ve volbách. „Každý takový hlas je de facto hlasem pro občanskou demokratickou stranu,“ prohlásil Paroubek v Otázkách Václava Moravce. Šéf ČSSD si myslí, že Strana práv občanů volby drtivě prohraje, a to, že Zeman nechce kandidovat, svědčí prý o jeho obvyklé opatrnosti a také o tom, že svému projektu nevěří. „Při vší úctě, Miloš Zeman mi není soupeřem,“ dodal Paroubek a nový politický subjekt označil za pidistranu. Paroubek se ani neobává, že by se opakoval scénář podobný odštěpení části lidovců a vznikem TOP 09 - která má v současné poslanecké sněmovně své zastoupení například v podobě Miroslava Kalouska nebo Vlasty Parkanové, ačkoliv strana jako taková ve volbách vůbec nekandidovala.

Zeman na sobotním pražském sjezdu Přátel Miloše Zemana řekl, že chce nově vzniklé straně pomáhat a podílet se na předvolební kampani. K novému zapojení do politického života prý Zemana přiměl narůstající pocit nespokojenosti ve společnosti. Kandidovat ale sám nebude, protože je příliš „recyklovaný politik“. V nové straně by měli mít podle Zemana místo především úspěšní komunální či regionální politici a hlavně mladí lidé.