TOP 09 chystá změnu ústavy pro případ, že Klaus Lisabon nepodepíše

Praha - Pokud prezident Václav Klaus do konce roku nepodepíše Lisabonskou smlouvu, předloží strana TOP 09 ústavní zákon, který umožní ratifikaci. Na tiskové konferenci to uvedl lídr strany a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podrobnosti návrhu však nezveřejnil. V pondělí TOP 09 zveřejní na webu výzvu k vyjádření souhlasu s urychlenou ratifikací Lisabonské smlouvy.

Zákon by byl podle Schwarzenberga jednorázový. Strana podle něj nicméně stále doufá, že ho nebude muset použít, návrh připravuje jen „pro případ nouze“. Návrh pravděpodobně počítá s převedením kompetence na někoho jiného než prezidenta.

Skutečnost, že Klaus dokončení ratifikace oddaluje, podle Schwarzenberga poškozuje obraz Česka v zahraničí. „Znejisťování ratifikačního procesu, který úspěšně proběhl ve 26 členských zemích EU, mimořádně poškozuje kredit České republiky v zahraničí. Skutečně hrozí, že na současnou situaci doplatíme a ztratíme mnohem více, než současným postojem můžeme získat. Prosím proto, aby ti, kdo sdílejí náš názor, se jako občané vyjádřili,“ uvedl.

Brífink TOP09 (zdroj: ČT24)