Nemáte v cizině na zaplacení pokuty? Přijdete o občanku

Praha - Když nemáte v cizině na zaplacení pokuty, může vám být zabaven občanský průkaz. A v Česku vám poté hrozí další sankce za to, že průkaz nemáte při sobě. Například Petr Mikloš z Karlových Varů vyrazil na dovolenou k moři a do potíží se dostal na mýtné bráně ve Slovinsku. Neměl nově předepsanou dálniční známku a úředník požadoval vysokou pokutu. „Jelikož jsem neměl dostatek financí v eurech, tak mi odebrali občanský průkaz s tím, že když pošlu do 16 dnů finanční hotovost, občanský průkaz mi pošlou,“ popisuje situaci Mikloš.

Úředník byl nekompromisní a platbu v korunách odmítal. „Má právo odebrat osobní průkaz do té doby, než bude pokuta zaplacena,“ vysvětluje Jakob Štumf z rady pro politické záležitosti slovinského velvyslanectví. „Z hlediska českého právního systému ale tato možnost nepřichází v úvahu,“ reaguje mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Lukáš Pokorný.

Podle ministerstva vnitra není případ Petra Mikloše jediným, kdy se občan ČR takto z ciziny vrátil bez občanského průkazu. Doklad zabavují také policisté v Polsku nebo Rakousku.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Nahlaste krádež dokladu, přestože byl zabaven úřady

Čeští úředníci doporučují okamžitě po návratu nahlásit krádež dokladu, přestože ten byl zabaven úřady. „Občanský průkaz je povinný doklad. Občan ho mít musí, tak nemůže čekat, než se za dva, tři ale také i více měsíců vrátí,“ říká Zdeňka Tomášová z oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů ministerstva vnitra.

Podle ministerstva by měli úředníci přihlížet k okolnostem, za jakých byl doklad zabaven, a nedávat v těchto případech pokuty. Pokud lidé včas nahlásí, že jim byl občanský průkaz zadržen, vyhnou se podle ministerstva vnitra i následkům případného zneužití dokladu.