Vesecká po volbách nejspíš skončí ve funkci

Praha – Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká pravděpodobně po květnových volbách skončí ve funkci. Její odchod už dlouho požadují sociální demokraté, odvolání už chce ale i ODS. Donedávna přitom platilo, že pokud občanští demokraté vyhrají volby, Vesecká má šance na svém postu zůstat. Změna postojů ale přišla s výměnou předsedy Mirka Topolánka. Nový šéf Petr Nečas se chce podle informací Lidových novin Vesecké zbavit a opřít se o vliv exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Na konci roku navíc odejde do důchodu sedmdesátiletý náměstek Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Po příchodu Nečase s Pospíšilem ztrácí vliv na vedení ODS i exministr spravedlnosti Pavel Němec. Trojice, kterou její odpůrci berou za klíčové hráče takzvané justiční mafie, tak zřejmě brzy přijde o většinu své moci. 

Nejvyššího státního zástupce odvolává vláda na návrh ministra spravedlnosti. ČSSD požadovala odvolání Vesecké už několikrát. Podporu nemá ani v mateřské straně Jiřího Čunka. „Byl jsem ten, který nehlasoval pro její jmenování ve vládě Jiřího Paroubka,“ řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Šance k povolebnímu udržení v čele žalobců už tak jsou prakticky nulové. „K politickým výrokům se nebudu vůbec vyjadřovat,“ reagovala na spekulace Vesecká.

Petr Nečas:

„Jsem přesvědčen, že státní zastupitelství má být zbaveno jakýchkoliv pochybností o své nezávislosti. Má být proveden personální audit, vyhodnocení celé řady kroků, které byly provdeny v posledních zhruba pěti šesti letech.“

Zadní vrátka ale pro Veseckou zůstávají otevřená. Místo královéhradeckého státního zástupce, odkud se v roce 2005 dostala do křesla hlavní žalobkyně, je už čtyři a půl roku prázdné. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přitom už loni v srpnu vyzvala své podřízené, aby volnou pozici urychleně obsadili. Úřady si ale odpovědnost za průtahy přehazují mezi sebou. „Nechci cokoliv předjímat. Myslím si, že v současné době vůbec není tato otázka tak postavena. A navíc obsazování Hradce Králové není v mé kompetenci,“ reagovala Vesecká na dotaz, zda by na volný post neměla znovu usednout právě ona.        

Volební lídr ODS
Zdroj: ČT24