Praze se nedaří dohodnout s Inchebou, najme si další právníky

Praha - Praze se nedaří dohodnout se společností Incheba na změně smluv o pronájmu Výstaviště. Najatí právníci měli přitom stanovený termín do konce dubna. Poté měla začít platit výpověď z areálu. Hlavní město nyní chce termín posunout. S hledáním řešení složité kauzy mu má pomoci další právní kancelář, která navrhne nový postup. Podle náměstka primátora Milana Richtera (ODS) padne definitivní verdikt v polovině června.

Dohady s Inchebou podle Richtera souvisejí s detailním zněním nové verze smlouvy, která má být vůči pronajímateli důraznější: „Jsem stále připraven na nejtvrdší kroky, a to na odstoupení od smlouvy. Nesmí to ale ohrozit zájmy města.“ Od nových právníků si slibuje, že budou mít nad složitou kauzou nadhled. „Musíme najít nejlepší řešení z těch všech špatných,“ dodal náměstek.

Právní kanceláře, které si magistrát najal, původně slibovaly, že se s Inchebou do konce dubna dohodnou na dobrovolném odchodu z Výstaviště. To se jim ale nepodařilo. O případ se dosud starala také advokátní kancelář Miroslava Jansty. Jansta přitom před lety právně posvětil dodatek smlouvy, který Inchebě zajistil šedesátiletý nájem.

Incheba z Výstaviště odejít nechce. V dubnu uvedla, že je připravena proinvestovat v areálu 300 milionů korun, jak slíbila ve smlouvě s Prahou. Brání se ale tím, že město k investicím neposkytlo pozemky a nevybudovalo přístupové cesty. „Hlavní město Praha mělo dostatek příležitostí, jak nájemní smlouvu naplnit. Namísto toho hledá jen obezličky, jak se ze smlouvy vyvázat, aniž by vzalo v potaz desítky milionů, které již Incheba na výstavišti proinvestovala,“ uvedl ředitel společnosti Alexander Rozin.

Město se s Inchebou pře více než rok. Spory začaly poté, co v říjnu 2008 vyhořel Průmyslový palác. Metropole se snažila s Inchebou nejprve uzavřít dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu poničeného paláce. Poté se obě strany dohadovaly o tom, komu patří pojistné ve výši asi 182 milionů korun. To je nyní v úschově. Po trvajících sporech se Praha rozhodla, že zahájí přípravu obnovy památky sama a nechá zpracovat projektovou dokumentaci. Vyhlásila architektonickou soutěž, náklady na obnovu odhaduje asi na 1,5 miliardy korun. Současné spory podle Richtera dostavbu neoddalují.

Průmyslový palác na pražském Výstavišti
Zdroj: ČT24
Vydáno pod