Vláda projedná vyvlastnění pozemků k D11 a kompenzace pro dopravce

Praha - Kabinet premiéra Fischera by dnes mohl zrušit vyvlastnění pozemků Ludmily Havránkové a její sestry Jaroslavy Štrosové potřebných pro dokončení dálnice D11. Podle ministryně spravedlnosti Kovářové by vláda měla znovu jednat o možné dohodě. Štrosová totiž podle všeho souhlasí s výměnou své půdy. Rozhodnutí vlády o vyvlastnění pozemků kritizoval i hradecký primátor Otakar Divíšek (ODS). Vláda také bude znovu řešit požadavek ministerstva dopravy na uvolnění dvou set milionů pro soukromé dopravce.

Spor o pozemky, které jsou nutné pro dostavbu dálnice D11, se táhne už dlouhých šestnáct let. Vláda se rozhodla půdu vyvlastnit před čtrnácti dny. Ministři totiž souhlasili s názorem, že dohoda s farmářkou Havránkovou a její sestrou nebude možná. Situace se ale změnila na konci května, kdy Jaroslava Štrosová oznámila, že souhlasí s výměnou pozemků.

Proti vládnímu rozhodnutí vyvlastnit sestry se zvedla vlna odporu, a to jak mezi farmáři, tak i u primátora Hradce Králové Divíška. Podle něj stát Havránkovou potrestal za svou vlastní liknavost, protože farmářka dlouho varovala, že pozemky nevlastní sama. Divíšek je podle svých slov připraven vše o jednáních dosvědčit i u soudu, kam se podle něj spor jistě dostane. „Každopádně jsem ale přesvědčen, že dálnice do Hradce ještě dlouho nepovede a bude to také zásluhou stávajících ministrů nominovaných za ODS, včetně premiéra,“ uvedl primátor.

200 milionů pro soukromé dopravce

Vláda dnes bude mít opět na stole požadavek ministerstva dopravy na uvolnění dvou set milionů pro soukromé dopravce. Peníze mají sloužit jako náhrada za slevy na jízdném, které některé firmy poskytují z nařízení státu. Ministři projednávání tohoto bodu odložili minulý týden – peníze ale vláda bude muset nakonec najít. Platit kompenzace dopravcům za nucené slevy totiž členským státům nařizuje směrnice Evropské unie.

„Víme, že peníze musíme najít, hledáme ale konkrétní místa, odkud je vzít,“ tak minulý týden premiér Jan Fischer zdůvodňoval rozhodnutí odložit projednávání kompenzací pro dopravce. Ministerstvo dopravy na kompenzace požaduje navíc 200 milionů – podle rezortu se ale částka těžko odhaduje a ani toto číslo letos ještě nemusí být konečné.

Celý systém se má přehodnotit na začátku příštího roku. „Závazek státu v tomto smyslu tady samozřejmě je s ohledem na právní řád, potom ale už bude na politické vládě, aby vůbec rozhodla, jak s těmi všemi slevami naložit,“ řekl Fischer. Státní kompenzace se týkají pouze soukromých dopravců. U těch veřejných se náhrady za slevy rovnou připočítávají do dotací z rozpočtů.

Autobusy Student Agency
Zdroj: ČT24