Paroubkův vzkaz na rozloučenou: Hajme zájmy obyčejného člověka

Praha - Sociální demokraté by měli dál hájit zájmy „obyčejného člověka“ a pokračovat ve své modernizaci. Napsal jim to v dopise na rozloučenou Jiří Paroubek, který rezignoval na funkci předsedy ČSSD v souvislosti s výsledky sněmovních voleb. Ačkoli sociální demokracie získala nejvíce hlasů, Paroubek označil v dopise volby za prohrané. Měly by však být pro ČSSD novým začátkem.

Paroubek očekává, že v dalších měsících se bude debatovat o postupu ČSSD. „Pokud budou členové ČSSD postupovat logicky, budou pokračovat v dosavadní strategii obhajoby práv širokých vrstev lidí, obyčejného člověka. A vnitrostranicky pak budou pokračovat v modernizaci ČSSD. Ale musí k tomu dojít sami,“ napsal Paroubek, jenž byl dnes naposledy v kanceláři v Lidovém domě jako předseda.

Řada voličů TOP 09 a Věcí veřejných podle něho teprve nyní vidí, čeho chtějí tyto strany v programech dosáhnout. „Od sociální demokracie lidé budou očekávat iniciativu a aktivitu v ochraně jejich práv. Jedny prohrané volby, jakkoliv nepříjemné v této chvíli, neznamenají konec. Může to být naopak nový začátek,“ uvedl expředseda ČSSD. V dopise Paroubek také poděkoval za podporu a omluvil se lidem, kteří jeho rezignaci chápou jako zradu. Podotkl, že navzdory tlaku a útokům patřil podle průzkumů k politikům s vysokou popularitou.

Paroubek přijde o auto, jeho žena o mluvčí

Paroubek ráno absolvoval poslední tradiční poradu předsedy. Tentokrát se prý ale jednalo spíše o neformální setkání se spolupracovníky. Hovořilo se ale i o politice, konkrétně o Věcech veřejných, napsal server. Tuto stranu a jejího předsedu Radka Johna Paroubek již dříve ostře kritizoval a označil ji za pravděpodobně největšího soupeře ČSSD. Odchodem z funkce Paroubek přichází o podpisová práva a služební vůz, jeho žena Petra o mluvčí Michaelu Škardovou.