V Libereckém kraji objevili už druhého utonulého

Liberec - Po nočních přívalových deštích vylovili z řek v Libereckém kraji dva utonulé. Po poledni vylovili z Jizery v Železném Brodě starší ženu. Zatím není jisté, zda její smrt s přívalovými dešti souvisí, nelze to ale vyloučit. Předtím se u Liberce našlo tělo asi třicetiletého muže, který v noci na dnešek zmizel v Liberci po přívalových deštích v Lužické Nise. Tělo nalezli pět kilometrů za městem u Hamrštejna. Po muži pátraly desítky hasičů a policistů od rána, prohledávaly břehy a z člunů i řeku. Zapojili se i policejní potápěči.

Muž do vody zřejmě spadl ve středu večer asi v Košické ulici. Hasiči se ho několikrát snažili vytáhnout, ale neúspěšně. „Muže v korytě řeky ohlásil hasičům náhodný svědek kolem 21:40,“ řekla liberecká policejní mluvčí Ludmila Knopová. Údajně volal o pomoc. Na místo vyjela policejní hlídka. „Jeden z policistů dokonce vstoupil do řeky a muže zachytil za ruku, v dravém proudu ho ale nedokázal udržet,“ dodala. Do záchranných prací se zapojili hasiči a záchranná služba. Vše ale komplikovala bouřka a silný déšť, kvůli kterému se prudce zvedala hladina a sílil proud.

Podle informací z Povodí Labe byla v tu dobu řeka na prvním povodňovém stupni a hladina kulminovala na bezmála 120 centimetrech, což je téměř trojnásobek normálního stavu. I proto se zřejmě muže objevit nepodařilo a v 03:00 bylo pátrání přerušeno. Od 08:00 pokračovali policisté a hasiči v prohledávání břehů i koryta řeky od mostu v Chrastavské ulici dál po proudu. Ráno našli ve větvích u řeky černý batoh, který údajně muži patřil, jeho samotného ale dlouho nemohli najít. Kolem poledne proto povolali další posily a rozšířili pátrání až k hranicím s Německem a Polskem. Nakonec muže našli za nornou stěnou v lokalitě Hamrštejn.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kvůli bouřce a přívalovým dešťům měli hasiči ve středu práci i na jiných místech kraje. Na Jablonecku čerpali zejména vodu ze sklepů. V části Dolní Maxov obce Josefův Důl zaplavila voda z rybníka několik sklepů rodinných domů. V Lučanech nad Nisou zatopila voda z místního potoka sklep rodinného domu. Ve Smržovce museli hasiči pomáhat čerpat vodu ze stájí, příručního skladu místní restaurace i z dalších obytných místností. Podobná situace byla i na Semilsku a Liberecku, kde se rozvodnil například Ještědský potok.

Zatopený sklep na Hlučínsku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod