Lidé z vedra kolabují, padají teplotní rekordy

České Budějovice - Na celém území republiky panuje i dnes tropické počasí. V Českých Budějovicích dokonce padl 75 let starý teplotní rekord - meteorologové zde naměřili 32,6 stupně Celsia, přičemž teplota stále stoupá. V souvislosti s vysokými teplotami zaznamenali záchranáři několik výjezdů k lidem, kteří ve vedru zkolabovali.

„Častěji jsme zasahovali u kolapsových stavů, které jen ve čtvrtek postihly dvacítku pacientů v kraji,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl s tím, že se jednalo především o osoby vyššího věku, zpravidla starší 60 let. Tropické teploty mohou přispívat také ke zhoršení chronických obtíží, s nimiž se postižený léčí, jako jsou srdečně cévní choroby, epilepsie, diabetes a řada dalších, postižení pak v souvislosti s tím mohou zkolabovat. Lékaři v horkých dnech doporučují omezit míru fyzické zátěže. Lidé by také měli pamatovat na zvýšenou potřebu příjmu tekutin. Dospělý by měl za den vypít až tři litry.

V Budějovicích trhají teploty rekordy

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V Českých Budějovicích padl 75 let starý teplotní rekord, když se rtuť teploměru odpoledne vyšplhala na 32,6 °C. „Předpokládáme, že to půjde nahoru, záležet bude na oblačnosti. Mělo by být o něco tepleji než ve čtvrtek, kdy také padl dlouhodobý teplotní rekord, ale odhadovaných 35 stupňů to asi nebude,“ uvedl meteorolog Gustav Sysel.

Historicky nejvyšší hodnotu naměřili v Českých Budějovicích 37,8 stupně Celsia, a to 27. července 1983. Teploty jsou naměřeny ve stínu v meteorologické budce dva metry nad zemí, což znamená, že třeba na náměstí v centru města je mnohem větší žár.

V sobotu přijdou prudké srážky

Celou Moravu zasáhnou v sobotu velmi silné bouřky, přeháňky a blesky čekají také Vysočinu a Pardubický a Jihočeský kraj. Po poledni se nebe nad Moravou zatáhne a přijdou velmi silné bouřky a kroupy. „V bouřkách se ojediněle budou vyskytovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 40 milimetrů, kroupami a nárazy větru 70 až 90 kilometrů v hodině,“ varovali meteorologové. Přívalové srážky mohou krátkodobě zvýšit hladiny řek a potoků, voda může zatopit sklepy a garáže.

Vítr a déšť
Zdroj: AP/Joerg Sarbach/ČTK