Soud potvrdil zprošťující rozsudek, žena měla konopí jako lék

Tábor - Krajský soud v Táboře dnes potvrdil zprošťující rozsudek překladatelky Libuše Bryndové obviněné z výroby drog. Žena konopí pěstovala jako lék. Proti tomuto rozhodnutí okresního soudu v Táboře z února letošního roku se odvolala státní zástupkyně. Vyšší instance ale zproštění viny potvrdila. Dnešní verdikt krajského soudu v Táboře je pravomocný. Lze už podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Jmenovaná je zproštěna obžaloby v celém rozsahu pro oba skutky,“ řekl dnes soudce Milan Krejčiřík. Třiapadesátiletá Bryndová byla odsouzena v červenci 2008 k podmíněnému dvouměsíčnímu trestu za pěstování marihuany. A to i přes její tvrzení, že rostlinu využívala na léčení astmatu. Odvolací soud následně zrušil dvouměsíční trest, ale zrušení viny se Bryndová dočkala až letos v únoru. Proti tomu se ovšem ke krajskému soudu odvolala státní zástupkyně.

Bryndová si z marihuany vyráběla mast a výtažky rostlin také inhalovala. Trestní stíhání začalo na základě televizního pořadu, v němž překladatelka vystupovala jako pěstitelka konopí. V letech 2006 a 2007 vypěstovala na svém pozemku ve Zlukově na Táborsku nejméně 29 rostlin. Hodnota psychotropní látky v rostlinách překračovala povolenou hranici 0,3 procenta. Vypěstované konopí obsahovalo celkem přes 26 gramů účinné látky.