Kongres vyslyšel předsedu: Zvolil Pospíšila, Vondru, Drobila a Blažka

Praha – Kongres ODS ve svém volebním dni dal na doporučení svého nového předsedy Petra Nečase a po překvapivé volbě Miroslavy Němcové do pozice první místopředsedkyně zvolil do křesel řadových místopředsedů Jiřího Pospíšila, Alexandra Vondru, Pavla Drobila a Pavla Blažka. Veškeré zákulisní dohody, které se ještě včera jevily téměř jistě, tedy na kongresu padly a favorizované hráče přeskočili „Nečasovi“ lidé. David Vodrážka tedy neuspěl ani při volbě řadových předsedů a silná pražská ODS tak poprvé nemá svého zástupce v nejužším vedení strany.

Podle oficiálních výsledků obdržel Pavel Blažek jednoznačných 420 hlasů, Pavel Drobil 402 stejně jako Jiří Pospíšil a pro Alexandra Vondru hlasovalo 434 delegátů kongresu. Kongres tak v tajné volbě obměnil své vedení podle představ Petra Nečase, který tato čtyři jména před volbou doporučil.

Výsledky volby řadových místopředsedů ODS:

  • Martin Kuba - 124 hlasy
  • Milan Cabrnoch - 127 hlasů
  • David Vodrážka - 167 hlasů
  • Jiří Pospíšil - 402 hlasy
  • Pavel Drobil - 402 hlasy
  • Pavel Blažek - 420 hlasů
  • Alexandr Vondra - 434 hlasy

David Vodrážka:

„Je to rozhodnutí delegátů, kteří to prostě takhle zavnímali. Nezbývá mi než to respektovat… Nedělal jsem zákulisní dohody, snažil jsem se získat nominaci z regionů, víc už jsem proto opravdu udělat nemohl… Delegáti se rozhodli jinak, rozhodli se nerespektovat přání jednotlivých regionů, to je prostě tajná volba.“

Z nejužšího vedení strany vypadl zástupce pražské organizace ODS, která byla historicky nejsilnější. Její kandidát David Vodrážka, který měl být podle zákulisních dohod favoritem volby prvního místopředsedy, se do předsednictva nakonec vůbec nedostal. Ve funkci prvního místopředsedy ho vystřídala Miroslava Němcová. V souboji o jedno ze čtyř křesel pro řadové místopředsedy dostal jen 167 hlasů. Nepomohla mu ani podpora pražské poslankyně Jany Černochové, která se nominace vzdala v jeho prospěch.

Nečas ocenil přínos bývalého vedení

„Jdeme správnou cestou a mohu slíbit, že zvítězíme,“ uvedl Nečas po oficiálním vyhlášení výsledků volby. Z pódia, kde vystoupil pohromadě s novým vedením ODS, neopomněl poděkovat bývalému místopředsedovi Ivanu Langrovi za přípravu voleb i jeho kolegům v křeslech řadových místopředsedů Petru Bendlovi a Petru Gandalovičovi. Za oporu a loajalitu v nesnadných časech poděkoval i končícímu prvnímu místopředsedovi Davidu Vodrážkovi.

Noví místopředsedové jsou si zodpovědnosti vědomi

„Teď budou ty dny všední… ty přijdou a nebudou jednoduché, jak uvnitř strany, tak v těch vládních funkcích, které doufám přijdou,“ poznamenal Blažek na tiskové konferenci těsně po zvolení místopředsedů. Novinářům slíbil, že se nikdy nezbaví svého výrazného brněnského přízvuku.

Vondra novinářům řekl, že od počátku věřil v demokratičnost ODS. „Delegáti pochopili, o co se všechno hraje. Ale je to jen konec jedné etapy. Teď jdeme do složitých jednání a já chápu svou roli tak, že budu vytvářet podporu lídrovi Petru Nečasovi,“ podotkl exministr pro EU. Podle Pavla Drobila ODS potvrdila sebereflexi zahájenou po volební prohře, kdy voliči straně vzkázali, aby se začala měnit. Jiří Pospíšil dnešek označil za „první den možné změny“, kterým nic nekončí, ale vše začíná.