Koaliční experti chtějí větší kontrolu zdravotních pojišťoven

Praha - Koaliční vyjednavači ODS, TOP 09 a VV z oboru zdravotnictví se dnes dohodli na tom, že je potřeba posílit kontrolu nad zdravotními pojišťovnami. Zdravotní odborníci se shodli také v otázce práv pacienta a na elektronizaci zdravotnictví. Informoval o tom vyjednavač za TOP 09 Vladimír Pavelka.

„Musí být posílena kontrola provádění zdravotního pojištění,“ uvedl Pavelka, podle kterého byla tato shoda nejdůležitějším výstupem dnešního jednání. Role státu byla podle něj hlavním tématem setkání. Všechny tři strany podle Pavelky podporují evropskou chartu pacientů, shodly se na tom, že se má plnit.

Společný postoj nalezly i v názoru na elektronizaci zdravotnictví. „Přispěje k zefektivnění systému a pomůže v boji proti korupci,“ řekl vyjednavač za TOP 09. Odborníci na zdravotnictví podle něj také otevřeli debatu o možnosti přechodu nemocenského pojištění na zdravotní pojišťovny. Nyní dávky vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení.

Zdravotní experti vznikající koalice ODS, TOP 09 a VV se již minulý týden shodli na tom, že zruší lékařům platové tabulky. Nemocnice tak budou moci odměňovat lékaře podle kvality, nikoli podle doby praxe. Vyjednali také změnu financování postgraduálního vzdělávání lékařů a tvorby cen léků.

Koalice bude také prosazovat, aby lékaři psali pacientům na recept místo konkrétního přípravku jen účinnou látku. Lék si pak budou moci pacienti vybrat podle svých finančních možností z více výrobků. Jeden lék s danou účinnou látkou na trhu by měl být k dostání bez doplatku.

Znovu se experti na zdravotnictví sejdou ve středu večer. Rodící se koalice chce mít koaliční dohodu nejpozději do 7. července, aby nová vláda mohla do poloviny července začít pracovat na rozpočtu na příští rok.