Novopečení poslanci složili na první schůzi sněmovny slib

Praha – Poprvé po volbách a v novém složení se dnes odpoledne sešla Poslanecká sněmovna. V lavicích zasedne 114 nových poslanců z celkových dvou stovek. Nejprve noví zákonodárci složili poslanecký slib a poté začali rozhodovat o obsazení sněmovních funkcí. Po hodině první den ustavující schůze sněmovny skončil, k volbě vedení a orgánů sněmovny se poslanci kvůli zákonným lhůtám sejdou ve čtvrtek.

Jako první složila slib Miroslava Němcová (ODS), která řídila sněmovnu v závěru předchozího volebního období a je vzhledem k dohodám dojednávané vládní koalice favoritkou na předsedkyni dolní komory. Dále poslanci skládali slib v abecedním pořadí, od řečnického pultu je vyvolával šéf KSČM Vojtěch Filip jako druhý nejstarší místopředseda bývalé sněmovny. Problém se dvěma Josefy Novotnými vyřešil tím, že je v souladu se seznamem poslanců na sněmovním webu rozdělil na mladšího (ČSSD) a staršího (SNK ED, za VV). Menší problém mu způsobil nový poslanec ČSSD Pavel Antonín, který při prvním vyvolání svého jména nebyl v jednacím sále, a slib proto skládal až jako poslední.

Reportáž Olgy Málkové a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Dopoledne již od ministra vnitra Martina Peciny převzali osvědčení o svém zvolení a do začátku schůze se ještě sešly nové poslanecké kluby. Z jednání klubu ČSSD vyplývá, že sociální demokraté budou i přes dohody vznikající koalice na post šéfa sněmovny navrhovat Lubomíra Zaorálka. Důvodem je podle Michala Haška (ČSSD) fakt, že ČSSD vyhrála parlamentní volby, na což hodlají sociální demokraté upozornit. Klub ODS vyslyšel Nečasův návrh a podle očekávání bude na funkci předsedkyně sněmovny prosazovat Miroslavu Němcovou.

Sníží se počet výborů i místopředsedů

Strany vyjednávající o možné vládní koalici se dohodly na zeštíhlení vedení sněmovny. Sníží se počet výborů a podvýborů. Také místopředsedů nebude pět, ale jen tři. Mají je nominovat strany TOP 09, Věci veřejné a ČSSD. VV navrhnou Kateřinu Klasnovou, TOP 09 dopoledne podle očekávání schválila na funkci místopředsedkyně sněmovny Vlastu Parkanovou.

Nejsilnější strana budoucí koaliční vlády hodlá obsadit křeslo předsedy a jejich stranický šéf Petr Nečas navrhnuje dosavadní místopředsedkyni Miroslavu Němcovou. Jeho přání krátce před zahájením schůze posvětil i klub ODS. „Sněmovně rozumím, jsem v ní dlouhá léta, vím, co je tam dobře a co je tam špatně,“ vysvětlila své ambice „dvojka“ občanských demokratů. Sociální demokraté na toto místo navrhovali někdejšího šéfa sněmovny Lubomíra Zaorálka, s čímž vznikající koalice nesouhlasí. Ten se tak nakonec bude muset spokojit s postem místopředsedy. Nicméně podle Michala Haška (ČSSD) hodlají sociální demokraté ještě o post šéfa sněmovny pro Zaorálka bojovat.

Komunisté podle dohod trojice středopravicových stran o své křeslo ve vedení sněmovny přijdou. Podle Němcové byla tato strana sice ve volbách demokraticky zvolena, ona osobně ji však za demokratickou nepovažuje. Předseda KSČM Filip k tomu dodal, že nový formát - předseda a tři místopředsedové - bude neschopný zvládnout nutné úkoly.

Kdo povede novou sněmovnu

Miroslava Němcová (57) - první místopředsedkyně ODS. Členkou ODS je od roku 1992, v letech 2002 až 2006 byla místopředsedkyní strany. Ve sněmovně je od roku 1998, do roku 2002 byla místopředsedkyní poslaneckého klubu ODS. Od roku 2002 byla místopředsedkyní a od roku 2006 první místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. Po rezignaci předsedy sněmovny Miloslava Vlčka byla letos v dubnu pověřena vedením dolní komory. V letech 1994 až 2002 působila jako zastupitelka ve Žďáru nad Sázavou. V letech 1974 až 1992 pracovala v Českém statistickém úřadu, od roku 1992 vlastní ve Žďáru nad Sázavou knihkupectví.

Kateřina Klasnová (32) - místopředsedkyně strany Věci veřejné (VV), šéfredaktorka časopisu Pražan a zastupitelka Prahy 1. Ve sněmovně je nováčkem. Absolvovala religionistiku a dějiny náboženství na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy, studuje politologii a mezinárodní vztahy na vysoké škole CEVRO Institut. Do VV vstoupila v roce 2001, posledních pět let je místopředsedkyní. Jejím partnerem je zakladatel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta, významný sponzor strany, který byl letos také zvolen poslancem a je členem vyjednávacího týmu o budoucí vládní koalici.

Vlasta Parkanová (58) - poslankyně, předsedkyně krajské organizace TOP 09 v Jihočeském kraji, bývalá členka několika vlád. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, do roku 1990 pracovala jako podniková právnička. V lednu 1990 byla za OF kooptována do Federálního shromáždění, kde působila až do června 1992. V letech 1992 až 1995 pracovala na ministerstvu zahraničí, poté až do roku 1997 na ministerstvu vnitra. Od ledna 1997 do července 1998 byla ministryní spravedlnosti. Poslankyní je od roku 1997, kdy nastoupila jako náhradnice. Od ledna 2007 do května 2009 byla ministryní obrany. V letech 1990 až 1998 byla členkou ODA, v roce 2001 vstoupila do KDU-ČSL a byla i její místopředsedkyní (2006-2009). Z lidové strany odešla loni v červnu a stala se členkou přípravného výboru TOP 09.

Lubomír Zaorálek (53 let) - místopředseda ČSSD, bývalý předseda Poslanecké sněmovny. Absolvoval brněnskou filozofickou fakultu, tři roky byl dramaturgem v ostravském studiu Československé televize. V listopadu 1989 spoluzakládal ostravské OF, později vstoupil do Občanského hnutí. Od ledna do června 1990 byl poslancem Federálního shromáždění. V letech 1990 až 1996 byl ostravským zastupitelem. Členem sněmovny je od roku 1996, v letech 2002 až 2006 byl jejím předsedou, od roku 2006 místopředsedou. Vedl sněmovní zahraniční výbor. Členem ČSSD se stal v roce 1994, vedl moravskoslezskou organizaci strany, od března 2009 je místopředsedou ČSSD.

Noví poslanci mají na programu 17 bodů. Jde především o organizační záležitosti. Vedle toho, že splní slib, vyberou také obsazení volební komise, a to proto, aby si posléze mohli odhlasovat vedení sněmovny. Pokud vše půjde bez průtahů, už v pátek podá dosavadní vláda premiéra Jana Fischera demisi.

Vítěz voleb jde do opozice

Povolební uspořádání Poslanecké sněmovny dává šanci středopravicovým stranám ODS, TOP 09 a Věcem veřejným sestavit vládu s podporou 118 poslanců. To by byl nejsilnější mandát od roku 1998. Vítěz voleb - sociální demokracie - nedokáže sestavit vládu, která by získala ve sněmovně potřebné hlasy. Komunisté, kteří skončili ve volbách na čtvrtém místě a dostali víc hlasů než Věci veřejné, pak nejspíš přijdou o místo ve vedení sněmovny.

Nové složení Poslanecké sněmovny

ČSSD - 56 mandátů

ODS - 53 mandátů

TOP 09 - 41 mandátů

KSČM - 26 mandátů

Věci veřejné - 24 mandátů