Senát schválil změny v bodovém trestání řidičů

Praha - Senát schválil nový systém trestání dopravních přestupků. Za malé překročení rychlosti bude jen pokuta, stejně jako za naměření alkoholu do 0,3 promile nebo nezapnutí světel u auta. Zpřísnit chce naopak trest za nepřipoutání se bezpečnostními pásy a nepoužití dětské autosedačky. Návrh novely zákona o provozu na pozemních komunikacích nyní dostane k posouzení sněmovna. Počet přestupků, za které mají být udělovány body, navrhuje novela snížit ze současných 44 na 27. Senát chce také zmírnit odpadové povinnosti výrobců automobilů.

Přidělení bodů nemá podle návrhu hrozit za překročení povolené rychlosti v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu. Za vyšší překročení rychlosti by dál byly udělovány dva, tři nebo až pět bodů podle toho, o kolik by řidič nejvyšší povolenou rychlost překročil.

Pokud by policisté při dechové zkoušce řidiči naměřili nejvýše 0,3 promile alkoholu, hrozila by mu nově jen pokuta do 5 000 korun. Nulová tolerance k alkoholu za volantem by tak podle tvůrců senátorské předlohy zůstala zachována. „Všichni vědí o tom, že prokazování alkoholu 0,1 a 0,2 je velmi obtížné, policie a soudy jsou tím zahrnuty a smysl v tom není,“ řekl člen dopravního výboru Jiří Bis.

Senátoři naopak navrhli zpřísnit bodový trest za vyšší množství alkoholu, a to ze šesti na sedm bodů. 

Porušení povinnosti použít dětskou autosedačku nebo bezpečnostní pás pro děti má být trestáno čtyřmi body, u dospělého třemi body. Nyní za obé hrozí body dva.

Zrušeny by měly být podle návrhu jednobodové tresty, například za porušení povinnosti denního svícení nebo neoprávněnou jízdu ve vyhrazeném jízdním pruhu. Dvoubodový trest má být zrušen za nedovolenou jízdu po užití vyhrazeného jízdního pruhu, stejně tak pětibodový trest pro starší řidiče, kteří s sebou nemají platný posudek o zdravotní způsobilosti.

Novinkou je také zákaz předjíždění pro kamiony. Novela jim totiž jasně zakazuje na víceproudé silnici předjíždět ráno mezi 6. a 9. hodinou a odpoledne mezi 15. a 18. hodinou.

Povinnosti výrobců a dovozců automobilů podle zákona o odpadech se možná také zmírní. Například sběrné místo pro vraky aut by neměli mít v každé větší obci. Počítá s tím senátorský návrh novely zákona o odpadech, s nímž se dnes horní komora ztotožnila. Novelu tak nyní dostane k projednání sněmovna.

Úpravy, které novela může zavést, nejsou z větší části úplnými novinkami. Již dříve se jimi zabývali poslanci, ale stará sněmovna už nestihla zákon schválit. „Jsme rádi, že to aspoň částečně prošlo touto formou,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Senát chce, aby novela silničního zákona začala platit v lednu příštího roku. Zda se tak skutečně stane, záleží na dolní komoře, která návrh dostane na stůl příští týden.

Dechová zkouška
Zdroj: ČT24