Pražská ODS rozhodla o lídrech pro volby do zastupitelstva

Praha - Regionální rada rozhodla, že si pražská ODS dnes zvolí svého předsedu. Předsednické křeslo se uvolnilo po sněmovních volbách, když rezignoval Pavel Bém. Nabídku na post dostali poslanci Boris Šťastný a Jana Černochová. Regionální sněm také dnes měl mluvit o setrvání Béma ve funkci primátora. Někteří občanští demokraté by totiž chtěli, aby odešel ještě před koncem volebního období. Tento bod se ale na dnešní program nedostane. Zatím se pražská organizace shodla na jménech lídrů, kteří povedou kandidátky občanských demokratů do podzimních komunálních voleb.

Černochová upozornila, že by funkci předsedkyně přijala v případě, že by se obměnilo celé vedení pražské ODS: „Pokud se na mě obrací delegáti a ptají se mě, jestli bych o tom uvažovala, tak říkám ano. Možná bych o tom uvažovala tehdy, pokud bychom měli sebereflexi všichni, to znamená, že by podalo demisi celé vedení pražské ODS.“

Šťastný naopak před dnešním jednáním regionálního sněmu řekl, že žádné podmínky nemá. Proto by jeho šance na zvolení mohla být větší. „Nemám žádné podmínky kromě toho, že musíme změnit způsob politiky uvnitř i navenek,“ uvedl Šťastný. Podle něj je potřeba znovu obnovit ztracenou důvěru pražské ODS a navázat dobrou komunikaci s novým celorepublikovým vedením strany.

Rozhovor s Vladimírou Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Vladimíra Dvořáková, VŠE

Pokud by byl Boris Šťastný zvolen do čela pražské ODS, mohl by pomýšlet na vládní angažmá na ministerstvu zdravotnictví. Znamenalo by to návrat Prahy do mocenské politiky.

Šéf ODS by zřejmě neměl být primátorem

Podle některých delegátů sněmu by nástupce Pavla Béma v této stranické funkci neměl na podzim kandidovat do pražského zastupitelstva, a tudíž ani na pražského primátora. Zdůvodňují to tím, že nový předseda by měl mít dostatek času na konsolidaci ODS v metropoli a na zastupování pražského regionu při jednání s celorepublikovým vedením strany. Takovou podmínku Černochová i Šťastný splňují.

Nynější primátor Pavel Bém nyní čelí tlakům, aby ještě před komunálními volbami odsoupil ze své funkce. Bém to však odmítá, podle něj k tomu není důvod. Regionální sněm ODS však Béma odvolat nemůže, maximálně mu může odstoupeni doporučit. Primátorský post se ale na dnešním jednání rešit nebude. Pravomoc odvolat šéfa pražské radnice má pouze zastupitelstvo, zasedá ale až v polovině září.

Lídři do komunálních voleb jsou již vybráni

Sněm pražské ODS si již vybral všech sedm lídrů pro volby do pražského zastupitelstva. Stali se jimi náměstci primátora Marie Kousalíková, Pavel Klega a Rudolf Blažek a dále starostové Petr Hána, Josef Nosek, Andrea Vlásenková a členka výkonné rady ODS Aleksandra Udženija. Zatím se však nerozhodlo, kdo bude kandidovat v kterém obvodě. Jména do konkrétních obvodů totiž rozdělí až regionální rada.

Kandidatury se ještě před volbou vzdal čerstvě zvolený poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa nebo současný radní hlavního města Martin Langmajer. Chalupa své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechce kumulovat funkce.

Volby kandidátů na dalších místech budou pokračovat patrně do pozdních nočních hodin. Sněm bude totiž volit zvlášť sedm kandidátů na druhé, třetí a postupně až deváté místo kandidátky. Teprve poté, co budou zvoleny kompletní kandidátky, by se měl sněm zabývat výběrem nového předsedy pražského regionu. Toto hlasování se očekává až kolem půlnoci či jedné hodiny ranní.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24